Mnogi dietetičarji in nutricionisti trdijo, da je najmanj zdrav način priprave jajc cvrtje v veliko olja na močnem ognju.
S tem se strinja tudi hrvaška nutricionistka Sandra Marić Bulat, vendar opozarja:
Surova jajca so najnevarnejša, surov beljak je težje prebavljiv zaradi prisotnega avidina. Poleg tega je velika možnost zastrupitve s salmonelo. Najboljša izbira priprave sta kuhana ali poširana jajca. Cvrtje poveča vnos nepotrebnih maščob, vendar je pri pripravi dovolj, da ponev premažete z oljem, da dobite nizkokaloričen obrok. Z malo maščob je večja absorpcija vitaminov A, D in E iz jajc. Izogibajte se pripravi cvrtih jajc s slanino, pri čemer vnašate presežne maščobe in sol.
”Če jajca cvrete na maslu, morda izničite nekatere zdravstvene koristi jajc. Jajca so naravno bogata z beljakovinami in imajo malo nasičenih maščob, vendar čim dodate maslo, se nasičena maščoba v vaši jedi poveča. To ni želena posledica, saj je prekomerna nasičena maščoba v prehrani tesno povezana z boleznimi srca,” poudarja dietetičarka Katherine Basbaum.
“Dietne smernice za Američane 2020–2025 priporočajo zmanjšanje vnosa nasičenih maščob na manj kot 10% skupnih dnevnih kalorij. Uporaba nasičenih maščob pri pripravi jajc dodaja pomembne kalorije obroku, kot tudi nezdrave maščobe, ki so povezane z večjim tveganjem za srčne bolezni,” dodaja dietetičarka Tara Tomaino.
Tomaino poudarja, da se ne morate izogibati le maslu, kokosovo olje in slaninska mast sta prav tako slabi, prav tako kuhanje jajc v pekaču ali quicheju, ki vsebuje velike količine nasičenih maščob v obliki smetane ali sira. Uporaba teh sestavin lahko zmanjša visok nutritivni profil jajc. Med cvrtjem je edina manj zdrava metoda cvrtje jajc na močnem ognju.
“Kuhanje pri visokih temperaturah oksidira olja, ki takšna lahko spodbujajo vnetje v telesu. Zato je treba uporabljati olja, ki se kadijo šele pri višjih temperaturah, kot je olje avokada, da preprečite oksidacijo,” pravi dietetičarka Rebecca Washuta.
Najboljši način priprave jajc
“Priprava jajc z minimalno maščobo ali uporaba nenasičenih maščob, kot sta olivno olje ali olje avokada, sta bolj zdrava alternativa. Trdo kuhana jajca ali poširanje sta načina priprave jajc brez potrebe po dodatni maščobi,” pravi Tomaino.
Poleg tega, kako jajca pripravljate, je pomembno tudi, s čim jih jeste.
“Postrezite jajca z obilico zelenjave, da dobite dodatne hranilne snovi in vlaknine. Temno zelenolistna zelenjava, kot so ohrovt, špinača in rukola, je odličen dodatek jajcem, prav tako zelenjava, kot so šparglji, brokoli, paprika in čebula,” svetuje Tomaino.