Tomaž Perovič: Ali biti dober strokovnjak pomeni biti dober politik?

Takšna je bila prva naslovnica časopisa Obala plus pred natanko petimi leti. Nekaj misli je spodbudilo prebiranje 60 intervjujev Bojane Leskovar.

Deli novico s tvojimi prijatelji
D72374FB FBFD 4DE1 9019 8E334331B933
PRVA NASLOVNICA ČASOPISA OBALA PLUS

 

Preživeli smo kovidni leti, za kateri smo bili prepričani, da bosta pustili v nas globoke posledice, pa ugotovili, da to ni nujno res. Politika spreminja ljudi, kot je v svojem intervjuju zares iskreno povedal dr. Marko Pavliha.

Še vedno se čudimo, če smo zaupali svoj glas nekomu ali nekemu programu, ki se je kasneje izkazal kot popolno nasprotje našemu prepričanju. Zadnjič mi je dolgoletni politik in njen opazovalec dejal, da je ena izmed večjih težav te države, da politike kot profesije ne poznamo in je nismo ustvarili. Imamo zdravnike, učitelje, državne uradnike, pravnike, a profesionalnih politikov nimamo.

Tudi to ni nič novega. Še vedno iščemo po več mesecev ljudi za odgovorne ministrske položaje. Verjetno sposobnim strokovnjakom ne pade na pamet skok v politiko ali pa so že sami ugotovili, da biti dober strokovnjak, še ne pomeni biti dober politik.

Najpomembneje, kar se da naučiti iz Bojaninih intervjujev pa je, da imajo vsi njeni sogovorniki radi obalo in so, vsaj delčki zbrani v tej- 60 številki, še danes aktualni in večni. Lepo.