Topla kosila za vsak dan v tednu: 7 okusnih idej za družino

Prišla nam je zima, zato se mnogi odločajo, da dan preživijo doma. Deževno vreme nam ponuja priložnost, da se posvetimo kuhinji in pripravi okusnega kosila, ob katerem bo uživala celotna družina.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Za vas smo pripravili sedem idej za topla in slastna kosila, ki vas bodo pogrela in nasitila. Če vam je zmanjkalo idej, smo pripravili tudi recepte za odlične jedi, ki jih imajo radi vsi.

1. Porova enolončnica

Ko je hladno, je pomembno, da jemo tople juhe in jedi v enolončnicah, ki nas pogrejejo in zagotavljajo potrebne vitamine. Recept je zelo enostaven: por narežemo na kolobarje, krompir na kocke, korenje na trakove. V lonec dodamo olje, popečemo česen, nato zelenjavo in zalijemo z jušno osnovo. Kuhamo 20–25 minut, dodamo sol, poper in sveža zelišča po okusu, postrežemo pa s kosom kruha.

Celoten recept si lahko preberete TUKAJ. 

pexels makafood 82669418 8954364 1536x1017 1

2. Piščančji paprikaš

Za ta recept vam je potrebno:

  • 600 g piščančjih prsi ali stegen brez kosti

  • 1 srednja čebula

  • 1 zelena paprika

  • 2 rdeči paprika

  • 1 velika žlica paradižnikove paste

  • 25 g turške pikantne paprikine paste (aci biber salçasi) ali po želji več paradižnikove paste

  • 1 čajna žlička čilija v kosmih ali mlete pekoče paprike

  • 1 čajna žlička sladkorja

  • 200–250 g paradižnika

  • 200 ml vode

  • 15 g svežega peteršilja

  • sol in poper po okusu

  • 3 žlice olja za praženje


Piščančje meso narežemo na kocke, prepražimo na olju, dodamo čebulo in papriko. Primešamo paradižnikovo in paprikino pasto, začinimo s čilijem, soljo in poprom. Zalijemo z vodo in kuhamo 15 minut. Na koncu dodamo svež peteršilj.

3. Sarma

Vsako zimo radi pripravimo sarme. Za pripravo sarm nam je potrebno:

  • 500 g mletega svinjskega ali mešanega mesa (svinjina in govedina)

  • 1 srednja čebula, drobno sesekljana

  • 1 skodelica riža

  • 1 jajce

  • 1 žlica mlete paprike

  • sol in poper po okusu

  • 8–10 listov kislega zelja

  • 2 žlici olja

  • 500 ml paradižnikove omake ali pasiranega paradižnika

  • 1 žlička sladkorja (po želji)

  • lovorjev list

Priprava sarm: Mleto meso zmešamo z rižem, čebulo, jajcem, papriko, soljo in poprom. Z zeljnih listov oblikujemo majhne zvitke s polnilom in jih tesno položimo v lonec. Zalijemo s paradižnikovo omako, dodamo olje, lovorjev list in po želji sladkor. Kuhamo na zmernem ognju približno 60–90 minut, da se sarma lepo zmehča in prepoji z omako.

Če imate težave z zvijanjem sarm, smo za vas pripravili nekaj korakov, s katerimi boste postali pravi strokovnjak na tem področju. TUKAJ lahko preberete, kako sarmo pravilno, hitro in enostavno zviti.

https://obalaplus.si/kako-pravilno-zaviti-sarmo-da-bo-ta-popolna/

4. Zeljna mineštra

Narezano zelje, krompir in korenje kuhamo v zelenjavnem ali mesnem temeljcu. Dodamo fižol ali lečo, začinimo z lovorjem, soljo, poprom in malo kisa. Kuhamo, dokler zelenjava ni mehka, in postrežemo vroče. Zeljna juha je hranljiva, bogata z vitamini in minerali, spodbuja prebavo, ima protivnetne lastnosti, nas nasiti in pripomore k hidraciji telesa.

Acquacotta bean and minestrone soup

5. Pastirska pita s piščancem

Odlična ideja za kosilo je tudi pastirska pita, ki jo pripravimo preprosto, sestavine pa so takšne, ki jih obožuje celotna družina.
Piščančje meso prepražimo z zelenjavo (čebula, korenje, grah). Mešanico damo v pekač, prekrijemo z pire krompirjem in po vrhu potresemo nariban sir. Pečemo 20–25 minut pri 200 °C, dokler površina ne dobi zlate barve.

Posnetek zaslona 2025 11 20 104804 1

Več podrobnosti o tem receptu preberite TUKAJ. 

6. Piščančja ali svinjska jetra na čebuli

Piščančja ali svinjska jetra na čebuli so hitra, enostavna in polna okusa, zaradi česar bodo navdušila tako ljubitelje mesnih jedi kot tudi tiste, ki iščejo hranljiv obrok. Mehka jetra, nežna čebula in preprost začimbni dotik ustvarijo jed, ki je prava paša za brbončice.

Jetra narežemo na rezine, posolimo in popopramo. Na ponvi prepražimo čebulo, dodamo jetra in jih hitro popečemo z obeh strani. Postrežemo s pire krompirjem ali kruhom ter zeleno solato.

Celoten recept preberite TUKAJ: 

Hrustljava jetra in kremasta polenta: beneški recept

7. Kremna bučna rižota

IMG 8792 676x1024 1 e1763985403615

Za ta recept je najpomembneje, da imate dobro bučo Hokkaido. Z začimbami bučo zavijte v folijo in pecite pri 140 °C 45 minut. Česen in zelišča odstranite, preostalo bučo popečete v ponvi z oljem in tretjim strokom česna ter zmiksate v gladek pire. Za dodatno teksturo lahko del buče narežete na kocke, jih na hitro popečete na olju, solite in pokapate z žličko kisa.

Celoten recept in podrobnosti o pravilni pripravi riža preberite TUKAJ.

https://obalaplus.si/kremna-bucna-rizota-recept/