Za vas smo pripravili sedem idej za topla in slastna kosila, ki vas bodo pogrela in nasitila. Če vam je zmanjkalo idej, smo pripravili tudi recepte za odlične jedi, ki jih imajo radi vsi.
1. Porova enolončnica
Ko je hladno, je pomembno, da jemo tople juhe in jedi v enolončnicah, ki nas pogrejejo in zagotavljajo potrebne vitamine. Recept je zelo enostaven: por narežemo na kolobarje, krompir na kocke, korenje na trakove. V lonec dodamo olje, popečemo česen, nato zelenjavo in zalijemo z jušno osnovo. Kuhamo 20–25 minut, dodamo sol, poper in sveža zelišča po okusu, postrežemo pa s kosom kruha.
Celoten recept si lahko preberete TUKAJ.

2. Piščančji paprikaš
Piščančje meso narežemo na kocke, prepražimo na olju, dodamo čebulo in papriko. Primešamo paradižnikovo in paprikino pasto, začinimo s čilijem, soljo in poprom. Zalijemo z vodo in kuhamo 15 minut. Na koncu dodamo svež peteršilj.
3. Sarma
Vsako zimo radi pripravimo sarme. Za pripravo sarm nam je potrebno:
-
500 g mletega svinjskega ali mešanega mesa (svinjina in govedina)
-
1 srednja čebula, drobno sesekljana
-
1 skodelica riža
-
1 jajce
-
1 žlica mlete paprike
-
sol in poper po okusu
-
8–10 listov kislega zelja
-
2 žlici olja
-
500 ml paradižnikove omake ali pasiranega paradižnika
-
1 žlička sladkorja (po želji)
-
lovorjev list
Priprava sarm: Mleto meso zmešamo z rižem, čebulo, jajcem, papriko, soljo in poprom. Z zeljnih listov oblikujemo majhne zvitke s polnilom in jih tesno položimo v lonec. Zalijemo s paradižnikovo omako, dodamo olje, lovorjev list in po želji sladkor. Kuhamo na zmernem ognju približno 60–90 minut, da se sarma lepo zmehča in prepoji z omako.
Če imate težave z zvijanjem sarm, smo za vas pripravili nekaj korakov, s katerimi boste postali pravi strokovnjak na tem področju. TUKAJ lahko preberete, kako sarmo pravilno, hitro in enostavno zviti.
https://obalaplus.si/kako-pravilno-zaviti-sarmo-da-bo-ta-popolna/
4. Zeljna mineštra
Narezano zelje, krompir in korenje kuhamo v zelenjavnem ali mesnem temeljcu. Dodamo fižol ali lečo, začinimo z lovorjem, soljo, poprom in malo kisa. Kuhamo, dokler zelenjava ni mehka, in postrežemo vroče. Zeljna juha je hranljiva, bogata z vitamini in minerali, spodbuja prebavo, ima protivnetne lastnosti, nas nasiti in pripomore k hidraciji telesa.

5. Pastirska pita s piščancem
Odlična ideja za kosilo je tudi pastirska pita, ki jo pripravimo preprosto, sestavine pa so takšne, ki jih obožuje celotna družina.
Piščančje meso prepražimo z zelenjavo (čebula, korenje, grah). Mešanico damo v pekač, prekrijemo z pire krompirjem in po vrhu potresemo nariban sir. Pečemo 20–25 minut pri 200 °C, dokler površina ne dobi zlate barve.

Več podrobnosti o tem receptu preberite TUKAJ.
6. Piščančja ali svinjska jetra na čebuli
Piščančja ali svinjska jetra na čebuli so hitra, enostavna in polna okusa, zaradi česar bodo navdušila tako ljubitelje mesnih jedi kot tudi tiste, ki iščejo hranljiv obrok. Mehka jetra, nežna čebula in preprost začimbni dotik ustvarijo jed, ki je prava paša za brbončice.
Jetra narežemo na rezine, posolimo in popopramo. Na ponvi prepražimo čebulo, dodamo jetra in jih hitro popečemo z obeh strani. Postrežemo s pire krompirjem ali kruhom ter zeleno solato.
Celoten recept preberite TUKAJ:
7. Kremna bučna rižota

https://obalaplus.si/kremna-bucna-rizota-recept/





