Rezultat je omaka, ki združuje sladkobo, slanost in rahlo kislost, hkrati pa ohrani sočnost mesa.
Jed se odlično poda k kremni polenti, ki jo obogatimo s sirom gorgonzola in maslom. Za konec jed okrasimo s svežim peteršiljem in baziliko, po želji pa dodamo še kapljico reducirane balzamične omake. Telečja jetra po beneško so popolna izbira za posebno kosilo ali večerjo, saj združujejo enostavnost priprave s sofisticiranim italijanskim okusom.

Telečja jetra po beneško – sestavine:
-
1 kos telečjih jeter
-
300 ml mleka
-
200 g instant polente
-
100 g sira gorgonzola
-
100 g masla
-
5 inćunov iz konzerve
-
3 mlade čebule
-
1 žlica kapre
-
1 čajna žlička sladkorja
-
sol in poper po okusu
-
oljčno olje po želji
-
svež peteršilj in bazilika po želji
-
mesna jušna osnova po želji
-
rdeče vino po želji
Priprava:
Na vroči ponvi dodajte malo oljčnega olja in na njem popražite nasekljano mlado čebulo. Pražite, dokler se čebula ne karamelizira. Za pospešitev karamelizacije dodajte še malo sladkorja.
Dodajte nekaj nasekljanih kapr in inćunov ter pražite vse skupaj še nekaj minut. Ko čebula dobi lepo zlato-rjavo barvo, deglazirajte ponev z nekaj rdečega vina in kuhajte še nekaj minut.
Na istem štedilniku v ločeni posodi segrejte mleko z malo vode in soljo, nato dodajte instant polento. Mešajte nekaj minut s penjalko, da se sestavine povežejo in ne nastanejo grudice. V vročo polento dodajte sir gorgonzolo in polovico masla ter mešajte, dokler se sir in maslo ne stopita.
Telečja jetra očistite žil in jih narežite na tanke trakove. Na segretem olju v ločeni ponvi popražite jetra, dokler ne dobijo lepo zlato-rjavo barvo. Nato dodajte omako iz čebule, inćunov, kapr in vina ter dobro premešajte. Po želji dodajte še malo mesne jušne osnove in kuhajte še nekaj minut.
Proti koncu kuhanja dodajte v jetra nekaj koščkov masla in nasekljan svež peteršilj. Postrezite z kuhanim polento in nekaj dodatnimi listi bazilike. Po želji lahko jetra postrežete tudi z nekaj reduciranim balzamičnim kisom.
Dober tek!






