Tortino iz bučk

Sezona bučk je takorekoč na vrhuncu in odlična zamisel, kako jih uporabiti, je peka bučinega tortina. Jed, ki je primerna tudi za vegeterjance, je še posebej primerna v teh vročih poletnih dneh, lahko jo postrežemo toplo, še posebej pa se prileže hladna različica.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Potrebujemo štiri srednje velike bučke, sir, čebulo (ni nujno), drobtine, jajca, oljčno olje in sol.

Bučke najprej anrečemo na kolobarje in jih skuhamo v slani vodi. Nato jih dobro odcedimo in pustimo, da se ohladijo. Čebulo, če smo se odločili, da jo bomo dodali k naši jedi, narežemo na tanke trakove in jo dodamo ohlajenim bučkam. Zraven vmešamo še jajce in po želji še ricotto. Dosolimo po okusu.

Pekač, v katerm bomo pekli tortino, prelijemo s plastjo oljčnega olja in po njem posujemo drobtine. Nato vanj položimo plast zmesi iz bučk in nanj naribamo sir po izbiri (npr. parmezan, ementaler, toast sir…), nato zopet plast bučk in postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin. Po vrhu posujemo še eno plast drobtin, ob tem pa pazimo, da ni vrhnja plast preveč suha. Temu se lahko izognemu tudi tako, da vse skupaj potlačimo z žlico ali dodamo nekaj olja oziroma masla.

Pripravljeno jed približno 25 minut pečemo v prej segreti pečici na 180 stopinj. Postrežemo še toplo ali hladno, jed je še boljša naslednji dan, a nas mora obvezno počakati v hladilniku.