V središču pozornosti tega recepta je običajno trši kos mesa, kot je goveji vrat ali pleče, ki se dolgo časa kuha pri nizki temperaturi, da postane mehak in razvije izjemen okus.
Pred kuhanjem se meso marinira v soku limete, česnu in obilici začimb. Temna barva in globok okus golaža pa prihajata od – sladkorja.
Rjavi sladkor se karamelizira na olju, preden v lonec dodamo marinirano meso. Ta postopek jedi ne daje le prepoznavne barve, temveč tudi uravnoteži kislost limete in aromatičnost česna iz marinade.
Carne guisada se najpogosteje postreže s kuhanim rižem, ob strani pa z rezinami limete in svežimi lističi koriandra.
Sestavine za golaž Carne guisada
1,5 kg govejega vratu
1 l mesne jušne osnove
150 g oliv, polnjenih z rdečo papriko
120 g kaper
45 g paradižnikovega koncentrata
25 g rjavega sladkorja
25 g svežih lističev koriandra
4–5 strokov česna
2 zeleni papriki
2 limeti
2 kocki goveje jušne osnove
1 velika čebula
1 žlica gladke moke
1 čajna žlička suhega origana
sol in poper po okusu
rastlinsko olje po potrebi
Priprava
Govedino narežite na kose velikosti približno pet centimetrov. Zmešajte jo z nasekljanim česnom, naribano lupinico in sokom dveh limet ter zdrobljenima kockama jušne osnove. Meso začinite s soljo, poprom in origanom. Pokrijte s folijo in pustite v hladilniku vsaj 45 minut, lahko tudi do dve uri.
Papriko in čebulo narežite na trakove. Pripravite olive, kapre in sveže lističe koriandra.
V velikem loncu segrejte malo rastlinskega olja, dodajte rjavi sladkor in ga med mešanjem karamelizirajte približno eno minuto. Nato dodajte marinirano meso in ga pražite 7–10 minut, da dobi lepo zlato-rjavo barvo.
Primešajte nasekljano čebulo, papriko, žlico moke in paradižnikov koncentrat. Kuhajte približno 10 minut, da se zelenjava zmehča.
Prilijte mesno osnovo. Ko zavre, zmanjšajte temperaturo, pokrijte in kuhajte eno uro, občasno premešajte.
Nato odkrijte lonec in kuhajte še 60 minut na nizki temperaturi, dokler meso ne postane mehko in se tekočina ne zmanjša za približno tretjino.
Dodajte olive, kapre in koriander ter kuhajte še 40 minut.
Postrezite z kuhanim rižem.
Za več kulinaričnih vsebin klik sem.




