V Istri med prazniki zopet pričakujejo več tujcev

»Trenutne vremenske razmere sicer res niso ugodne, vendar upamo, da bo situacija ob koncu leta boljša, kar bo zagotovo spodbudilo obiskovalce k praznovanju novega leta ob morju,« pravijo v Zavodu za turizem Koper, kjer zato pričakujejo rezervacije tudi v zadnjem hipu. Kako bo v piranski in izolski občini?

Deli novico s tvojimi prijatelji

“Trenutno so večji nastanitveni obrati za prihajajoče praznike približno polovično zasedeni, pričakujejo pa še rezervacije v zadnjem hipu. Kot kaže si lahko med gosti obetamo 30–50 % tujih gostov, ostalo bodo domači,” so nam pojasnili v Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper. Dodajajo, da so s podatki o prihodih in prenočitvah gostov v letošnjem letu zadovoljni, saj so že v novembru presegli rezultate iz lanskega leta in tudi iz predkoronskega leta 2019. “Do vključno novembra smo v destinaciji Koper zabeležili preko 120 tisoč prihodov in skoraj 350 tisoč prenočitev,” pravijo.

Izolski hoteli v času božično-novoletnih praznikov beležijo dobro zasedenost in pričakujejo, da bodo preostanek prostih kapacitet še zasedli. Večji hoteli pripravljajo silvestrske večerje z glasbo v živo in beležijo tudi veliko rezervacij s strani zunanjih obiskovalcev, so nam sporočili iz Turističnega združenja Izola. Gostje so pretežno slovenski, nekaj rezervacij je tudi s strani tujih gostov, predvsem avstrijskih, nemških in italijanskih. Zaradi obnove so nekateri hoteli v Izoli zaprti.

V piranski občini dinamika rezervacij za božično-novoletne praznike zaenkrat kaže dobro, pričakujejo da bodo rezultati boljši kot lani. “Prenočitvene zmogljivosti se običajno začnejo polniti takoj po božiču in dosežejo vrhunec na silvestrovo,” opisujejo v Turističnem združenju Portorož. Lani so kar dve tretjini vseh prenočitev med prazniki ustvarili domači gosti (koriščenje turističnih bonov), letos pa si ponovno obetajo več tujih turistov.