V oranžnih majicah za zdrav način življenja

Zagotovo ste že vsi kdaj v jutranjih urah opazili vadeče v orančnih majicah, ne glede na to od kje prihajate. Telovadijo namreč kar na 248 lokacijah po Sloveniji, v okviru Šole zdravja. Njeni člani so izjemno aktivni v Izoli, kjer v letošnjem letu obeležujejo že 14. leto delovanja. O njihovem delovanju smo se pogovarjali z njihovo vaditeljico vadb, Marinko Štok.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Šola zdravja je organizacija, ki deluje na področju športa, zdravja in prostovoljstva, ob podpori Ministrstva za zdravje. Njihova osnovna dejavnost je brezplačna vadba »Metoda 1000 gibov«, ki jo trenutno vsako jutro, razen ob nedeljah, med 7.30 in 8.00, izvaja kar 4.341 članov.

Vse vadbe potekajo na prostem, v naravi in v vseh letnih časih in vseh vremenskih pogojih na različnih. Ker potekajo na prostem, primerni razdalji, brez uporabe rekvizitov in brez morebitnega medsebojnega stika je vadba primerna tudi v času epidemije. Prilagodili so se tudi trenutnim časom, tako da vadbo ponujajo preko spleta in preko malih zaslonov v jutranjih oddajah lokalnih TV postaj.

Marinka Štok je v letu 2018 prejela nagrado Občine Izola za dolgoletno delo z jutranjimi telovadci, za širjenje ozaveščenosti in izobraževanje o zdravem načinu življenja in rekreaciji. V letu 2018 je vadbena skupina v Simonovem zalivu praznovala svojo deseto obletnico delovanja. Kot je povedala, je z vadbo pričela po upokojitvi, leta 2008. Takrat se je navdušila nad vadbami Nikolaya Grishina, ki je takrat delal kot prostovoljec in jih učil, kako pravilno izvajati vaje. Takrat še ni vedela, da bo nekega dne skupino vodila, pa vendar se je ravno to zgodilo. »Prostovoljstvo mi daje veliko, postala sem drug človek« pove Marinka o samem delu. Na nek način jo je to izpolnilo in vsak dan z veseljem vstane zgodaj zjutraj in vodi vadbo. Smisel njenega početja je, da se ljudje priključijo in telovadijo ter da dojamejo, da je vadba zdrava in da bodo zaradi tega manj potrebovali zdravnika.

 

Kdo vse se lahko pridruži?

Pridružijo se lahko prav vsi, ne glede na starost. »V začetku je bilo to mišljeno, da bi bilo to medgeneracijsko. Je pa res, da se je pričelo z jutranjo vadbo in ker imajo upokojeni ljudje več časa, se je tako tudi obdržalo«, razlaga vaditeljica Marinka. Kot je poudarila, so veseli prav vseh, ki se želijo pridružiti, saj je gibanje izjemno pomembno. Njihova članarina znaša 20 evrov na leto, »je pa vsak dobrodošel, da se pri nas udeleži vadbe, da preizkusi in se odloči, ali bo nadaljeval z vadbo«. »Vsako jutro se zberemo v Simonovem zalivu, kjer v približno pol ure naredimo 1000 gibov na koncu zapojemo našo himno in zaključimo s pozdravom soncu«, nadaljuje. Pred epidemijo je bila izolska skupina zelo številčna, saj je štela okrog 45 članov, sedaj pa se jih redno zbira okrog 20. »Naša skupina je odprta, pridružijo se lahko tudi tisti, ki samo letujejo v Izoli«, izpostavi Štokova. Nekateri od teh telovadijo že v svojih krajih, nekaterih se odločijo telovaditi, ko preizkusijo pri njih.

Kakšne vaje izvajajo?

Izvajajo predvsem lokomotorične vaje, vaje za moč mišič in skepov. Ob tem pa vedno nadgrajujejo vaje, na novo izvajajo še dihalne vaje. Vaje, s katerimi izboljšujejo fizično kondicijo, so primerne za vsakogar. Tudi sama pri sebi je opazila, da je izboljšala držo, bolj je gibčna in boljše se počuti. Po njenih besedah je redna aktivnost pomembna, kar še posebej velja po upokojitvi, ko človek spremeni življenjski ritem in se lahko prehitro prepusti lenarjenju in pasivnosti. »Poleg ohranjanja vitalnosti pa tukaj tudi socialni faktor, ljudje se družijo in navezujejo nove stike«, poudari Marinka.

»Tisti, ki se nam želijo pridružiti, vabim da pridejo, se postavijo in telovadijo. Ko končamo, vsakemu povemo, kako delujemo. Najprej pa je potrebno, da ljudje to začutijo, da sami ugotovijo, da se po vadbi dobri počutijo. Do takrat, ko se včlanijo v društvo, je vse brezplačno. Eni potrebujejo kakšen mesec, dva, da to začutijo«, še razloži vaditeljica Marinka. Oranžne majice si pa kupijo sami, je pa po njenih besedah pomembna ta majica, saj izžareva neko pozitivno energijo, ki je vedno dobrodošla. Nenazadnje pa redna vadba poleg dobrega počutja, prinese tudi novo znanje in disciplino. »V redno jutranjo vadbo vabimo vse vaše bralce«, zaključi Marinka.

 

Petra Mežnarc