Deli novico s tvojimi prijatelji

Po včerajšnji burni več kot peturni občinski seji v Piranu, so svetniki na koncu le potrdili sklep o začasnem financiranju občine. Župan Đenio Zadkovič je namreč uveljavil pravico do umika proračuna, ki mu ga omogoča 109. člen občinskega statuta.

“Proračun, ki ni uravnotežen nikakor ne vzdrži, zato sem se odločil, da ga umaknem,” je v trenutku, ko je postalo jasno, da predlog piranskega proračuna v drugem branju ne uživa zadostne podpore, izpostavil župan Đenio Zadković.

Da bo na seji burno je župan nakazal že v ponedeljek, ko je na družbenih omrežjih med drugim zapisal: “Če jutri ne sprejmemo proračuna, podam odstop.” Poleg tega se je na včerajšnji seji potrdilo nezadovoljstvo večine svetniških skupin in jasno je bilo, da vlada tudi razkol znotraj županovega Gibanja za občino Piran (GZOP). Svetniki so bili enotni, da proračuna kot takega ne bodo potrdili, še več, Zadkoviću so očitali, da nadaljuje politiko, ki jo je vodil že njegov predhodnik.

“Že na včerajšnjem sestanku, ko smo se s svetniki Gibanja za občino Piran pogovarjali, kako bomo nastopili na današnji seji, sem ugotpvil, da so med nami nesoglasja in sem potem to tudi po sestanku objavil na Facebooku. Žal imam težave prav znotraj svojih ljudi, kar mi ni težko priznati, ne glede na to, pa me imajo ti ljudje radi in očitno ne prenesejo mojih svetovalcev,” je za OBALAplus povedal piranski župan, kaj je še dodal pa v spodnjem avdio posnetku.

https://www.youtube.com/watch?v=3Wj0PSigwwE&feature=share&fbclid=IwAR2yhHBBLHtAljVmMKs7MrUzGZXaFKnP4CZ5YUgwmkl8Y60DF_yjKU13m1A

Davorin Petaros (član GZOP) je tako izrazil dvom, da je občinskemu svetu predlagan proračun, ki bi dejansko odražal potrebe občanov, medtem ko je svetnik Robert Fakin župana po vseh zapletih, ki so spremljali sejo vprašal ali je ta sploh zmožen opravljati funkcijo župana.

Po mnenju večine svetnikov in predlaganih amandmajih gre sklepati, da je v skoraj 31 milijonov evrov težkem proračunu, ki so ga prejeli v branje, nesorazmerno veliko denarja namenjenega za nekatere projekte, ki jih je zasnovalo že prejšnje vodstvo, kot sta dom vodnih športov v Portorožu in zdravstveni dom Lucija, česar ne zanika niti župan Zadkovič, saj je v svoji izjavi za OBALAplus potrdil, da je proračun kontinuiteta tistega, kar se je v občini prej planiralo in dogajalo. Poleg tega je izpostavil: “Meni se je zdel Zdravstveni dom ena takih stvari, ki se tiče vseh nas in glede na to, da smo projekt podedovali od prejšnje oblasti, se mi je zdelo to logično postaviti tudi v tokratni proračun, sicer pa smo prav v povezai s tem projektom vezani na določena sredstva. Poleg tega smo dali prioriteto ureditvi klifa, zato ker smo imeli ob strani tudi državo, ki je imela resen namen finančno pomagati pri izvedbi tega projekta, in sicer, namenili bi tudi do 2 milijona evrov za to, da bi se klif v celoti saniral.”

Svetniki pa so izpostavili predvsem problematiko vrtca Morje, ki je nujno potreben celovite sanacije in popravilo občinskih cest, za kar je po njihovem mnenju namenjenega občutno premalo denarja. Ko so svetniki po več urni razpravi dobesedno narekovali kako bi moral izgledati proračunski dokument, je župan napovedal, da bo uveljavil pravico do umika predloga proračuna.

Kako je zgledala razprava občinskih svetnikov v Piranu, si lahko ogledate v spodnjih video posnetkih.

Kljub temu, da je na podlagi razprave svetnikov župan sprejel najboljšo možno in logično odločitev v danem trenutku, pa je le-ta pustila marsikateri dvom. Občinska svetnica Meira Hot je tako izpostavila nejasnosti v kakšnem obsegu bo ob ponovnem sprejemanju proračuna možno vplivati na postavke, glede na razpravo, ki so jo svetniki opravili na včerajšnji seji.

Občinska uprava in župan nista prisluhnila koalicijskim kot tudi ne opozicijskim pobudam svetnikov, ki so bile podane ob prvem branju proračuna, zaradi česar se je današnja razprava tudi tako zavlekla. Vsekakor je začutiti večje soglasje med svetniki kot med županom in samo občinsko upravo,” je bila jasna Meira Hot.

https://www.youtube.com/watch?v=2jYs-g0t7ns&feature=share&fbclid=IwAR3FwWZOX5wsOk8fqLhGxY7EreyKivTF0Jqwd_9K7MzEorqvuuDBcmHMLHg

Župan Zadković je ob tem izgubil potrpljenje in vmes celo preklical umik proračuna in zahteval glasovnje na katerega bi vezal tudi zaupnico na svoj mandat, a si je nato vendarle premislil. Po premoru in tehtnem premisleku je proračun umaknil in podal predlog sklepa o začasnem financiranju, ki ga je občinski svet soglasno potrdil.

“Smatral sem, da bi bilo dobro, da navzven damo neko sporočilo, da smo tu le odgovorni ljudje, ki razmišljamo racionalno in tega kaosa nikakor nisem mogel dovolit, predvsem pa nisem mogel dovoliti, da bi ljudje glasovali o proračunu, ki ni uravnotežen. Zato sem se oprl na 109. člen poslovnika, ki mi omogoča umik proračuna,” je bil jasen Zadković, kaj nam je še povedal pa v spodnjem avdio posnetku.

https://www.youtube.com/watch?v=9K4Ph3_5BE8&feature=share&fbclid=IwAR26j7oKUBvlbnUygpDuWoKXNfGYo-KmVPosV0bCjnM2x8scVdsmDNwntO8

Kot je povedala vodja finančnega urada Breda Klobas, bodo v roku enega meseca na novo pripravili proračunske postavke in nato upajo, da bo dukument tudi dokončno sprejet. Ob tem je piranski župan obljubil, da bodo poskušali upoštevati vse predloge svetnikov, ki so jih predstavili v razpravi.

Po sprejetju sklepa o začasnem financiranju pa je svetnik Danijel Tomljanović izpostavil tudi vprašanje o izbiri direktorja za podjetje Okolje Piran. Župan Đenio Zadković se je pri tem vprašanju sicer vzdržal, pa vendar je za OBALAplus povedal, da so v tem trenutku Alena Radojkoviča imenovali za vršilca dolžnosti direktorja. Poleg tega nismo mogli mimo vprašanja o tem kdo bo zasedel mesto občinskega direktorja, sej se že nekaj časa šušlja, da naj bi to bila Sabina Mozetič.

“Zelo bi bil vesel, da imamo Mozetičevo v naši skupini, saj vem, da je kvaliteten kader in ne nazadnje je pravnica, kar pomeni, da nam lahko pomaga na različnih področjih. Smatram, da ima za sabo odlične izkušnje, je le delala kot direktorica občinske uprave Mestne občine Koper,” je bil jasen Zadković