Varno smučanje

Vsako leto se veliko ljudi poškoduje pri padcu med smučanjem ali deskanjem na snegu. Večina padcev bi se zaključila brez poškodb, če bi le bili na to čudovito aktivnost v naravi prej telesno pripravljeni in bi upoštevali FIS pravila!

Deli novico s tvojimi prijatelji

Tek ali druga kondicijska vadba, intervalni treningi, vaje za krepitev nog in trupa in tudi raztezanje so zelo koristni kot priprava na spuste po belih strminah. Močne mišice držijo sklepe stabilne, posledično imamo tudi močnejše vezi in kite, ne pademo zaradi utrujenosti in pomanjkanja moči in tako naprej. Ustvarite si načrt vadbe, ki vključuje vsaj tri do štirikrat tedenske vsaj pol do enourne vadbene enote. Predlagane vaje za pripravo na smučanje si lahko ogledate na moji spletni strani v razdelku ”aktualno”. V izogib poškodbam na smučišču pa je izredno pomembno tudi upoštevanje pravil, zato si zapomnite deset FIS pravil, ki jih je potrebno upoštevati na smučišču.

OBZIRNOST DO DRUGIH SMUČARJEV: Vsak smučar mora ravnati tako, da nikogar ne ogroža ali mu škoduje.

OBVLADOVANJE HITROSTI IN NAČINA VOŽNJE: Vsak smučar mora smučati tako, da se lahko pravočasno ustavi. Hitrost in način vožnje mora prilagoditi svojemu znanju, terenskim, snežnim in vremenskim razmeram ter gostoti prometa na smučišču. Na nepreglednih mestih ali v gneči je treba smučati počasi, kar še posebno velja za smučanje ob robovih prog, na prelomnicah, v izteku prog ter na območju vlečnic in žičnic, kjer stojijo stebri ali naprave za umetno zasneževanje smučišč.

IZBIRA SMERI VOŽNJE: Smučar, ki prihaja od zadaj, mora smer svojega smučanja izbrati tako, da ne ogroža smučarjev pred seboj. Smučar mora že ob startu izbrati smer svojega smučanja ali bolje rečeno svoj hodnik, v katerem krmari. Smučar pred njim ima prednost. Prečkanje smučarske proge ustvarja nevarne situacije in pomeni kršitev tega pravila.

PREHITEVANJE je dovoljeno od zgoraj in spodaj, z desne in leve, vendar le, če je razdalja dovolj velika, da prehitevanemu smučarju omogoča dovolj prostora za vsa njegova gibanja.

VKLJUČEVANJE IN PONOVNI SPUST: Vsak smučar, ki želi zapeljati na smučišče ali po zaustavitvi nanj vnovič zapeljati, se mora navzgor in navzdol prepričati, da to lahko stori brez nevarnosti zase ali za druge.

ZAUSTAVLJANJE: Vsak smučar se mora izogibati zaustavljanju na ozkih ali nepreglednih delih, če to ni nujno potrebno. Smučar, ki je tam padel, se mora čim hitreje umakniti oziroma opozoriti na svojo prisotnost.

VZPENJANJE IN SPUŠČANJE-SESTOPANJE: Smučar, ki se vzpenja ali spušča peš, mora to storiti na robu smučišča.

UPOŠTEVANJE ZNAKOV IN OZNAČB: Vsak smučar mora upoštevati oznake in signalizacijo. Proge so glede na stopnjo težavnosti označene s črno, rdečo, modro ali zeleno. Smučar lahko izbere svojemu znanju in telesni vzdržljivosti primerno progo.

POMOČ PRI NESREČI: Ob nezgodi je vsak smučar dolžan pomagati. Pomoč je, ne glede na zakonsko dolžnost, načelo športnega vedenja. Sem sodijo prva pomoč, obvestilo reševalne službe in zavarovanje kraja nezgode. FIS priporoča, naj bo pobeg po nezgodi obravnavan kot kaznivo dejanje tako kot v cestnem prometu.

DOLŽNOST LEGITIMIRANJA: Vsak smučar, če je udeleženec ali priča, odgovoren ali ne, se mora v primeru nezgode legitimirati.