Kremna gorgonzola, smetana, hrustljavi orehi in špinača so vse, kar potrebujete za hitro poletno omako, ki je kremasta in polnega okusa, postrežete pa jo lahko s testeninami, njoki ali pa jo prelijete čez zelenjavo iz pečice. Namesto špinače bosta delovali tudi pikantna rukola ali blitva. Korak, ki ga ne smete izpustiti, je praženje orehov na suhi ponvi, saj dajejo odlično aromo.
Sestavine za testenine v omaki iz sira in špinače:
250 g testenin
20 g masla
1 srednje velika šalotka
200 ml smetane
100 g mlade špinače
80 g gorgonzole
30 g naribanega parmezana
30 g orehov, plus za serviranje
sol, poper
Priprava testenin v omaki iz sira in špinače:
V velikem loncu zavrite vodo in skuhajte testenine po navodilih na embalaži. Pred odcejanjem shranite skodelico vode, v kateri so bile testenine.
Medtem v veliki ponvi stopite maslo in na srednji temperaturi pražite šalotko 1–2 minuti, da se zmehča. Dodajte smetano in kuhajte 2 minuti, pri čemer pogosto mešajte. V ločeni ponvi na kratko popražite orehe.
V ponev s šalotko vmešajte nekaj vode, v kateri so bili testenine, nato dodajte špinačo in kuhajte minuto, da rahlo oveni. Nato dodajte gorgonzolo in premešajte.
Ko omaka zavre, vmešajte kuhane testenine, nato parmezan in pražene orehe. Začinite po okusu in takoj postrezite.