Deli novico s tvojimi prijatelji

Vse več družin ima vse več avtomobilov, vse več stanovanj terja vse več parkirnih mest. V Kopru se za rešitev trudijo Mestna občina Koper, Marjetica Koper, podjetje Grafist d.o.o. in ostala zasebna podjetja. In prav na vse tri smo se obrnili po odgovore.

Mestno občino Koper smo povprašali kaj nameravajo narediti s podaljšanim gramoznim parkiriščem v Žusterni. Ali bo to plačljivo, kdaj mislijo to uvesti in ali bo možno kupiti abonma?

Iz službe za odnose z javnostmi MOK so nam odgovorili: “Mestna občina Koper je lani, še pred uradnim začetkom poletne sezone, na gramoznem parkirišču v Žusterni uvedla plačljiv parkirni režim, ki v času poletne sezone velja vse dni v tednu, 24 ur na dan. Na ta način želimo urediti mirujoči promet na tem območju, hkrati pa s simbolično ceno za celodnevno parkiranje omogočiti uporabnikom kopališča, centra vodnih športov in obalne ceste, prosta parkirna mesta v neposredni bližini. Veliko je bilo namreč primerov, ko so lastniki svoja vozila tam parkirali tudi po več dni oz. tednov in tako onemogočali parkiranje dnevnim uporabnikom. Ker se je ta rešitev pokazala kot učinkovita in so jo uporabniki dobro sprejeli, nameravamo plačljiv prometni režim na tem parkirišču uvesti tudi letos, vendar se o datumu uvedbe še usklajujemo.”

V času plačljivega režima znaša prva ura parkiranja in vsaka nadaljnja ura 0,5 EUR, medtem ko je cena celodnevnega parkiranja (štiri ure in več) simbolična 2 EUR. Uvedli smo tudi t. i. posebni abonma, za katerega je potrebno odšteti 10 evrov na mesec, na parkirišču pa lahko brezplačno parkirajo tudi imetniki splošnega abonmaja, s potrdilom za parkiranje v Žusterni.

Seveda nas je zanimala tudi občutljiva situacija, ki se nanaša na novo gradnjo garažne hiše na Muzejskem trgu.

»Gradnja garažne hiše na Muzejskem trgu bi se lahko začela v kratkem. Gradbeno dovoljenje je pridobljeno, ni pa še pravnomočno. Po pravnomočnosti bo izbrani izvajalec del, gradbeno podjetje CGP Novo mesto, začelo z deli. Pred samo izvedbo bo vzpostavljen monitoring, s katerim bo izvajalec ves čas gradnje spremljal vplive posega na okoliške objekte, ki bodo tudi ustrezno zavarovani. Vsekakor si bomo na občini tudi tekom gradnje prizadevali za konstruktivno komunikacijo z občani, kot tudi za cilj, da stanovalcem, občanom in obiskovalcem Kopra v čim krajšem možnem času zagotovimo dodatna prepotrebna parkirna mesta,« dodajajo iz službe za odnose z javnostmi MOK.

Kot kaže bomo prebivalci Mestne občine Koper kmalu zadihali z novo pridobitvijo.

Marjetica Koper pa upravlja javna parkirna mesta v Mestni občini Koper in Občini Ankaran. Ta so namenjena kratkotrajnemu parkiranju in označena z modro barvo. Skupno upravljajo 33 parkirnih con s skoraj 4.000 parkirnimi mesti. Poleg tega ima Marjetica Koper v upravljanju garažno hišo pod Osnovno šolo Koper in pod Areno Bonifika.

Kakšen urnik imajo večja, bolj pretočna parkirišča in za kakšno ceno lahko tam parkiramo svojega jeklenega konjička?

  • Ukmarjev trg: plačilo parkirnine od do ned. med 06.00 in 19.00 uro. Prva ura je brezplačna, vsaka naslednja ura 1,00 EUR.

  • Parkirišča na severni obvoznici Kopra, za Barko in ob stadionu: plačilo parkirnine od do pet. med 06.00 in 15.00 uro. Prva ura 0,50 EUR, vsaka naslednja ura 1,00 EUR. Tukaj veljajo tudi abonmaji.

  • Parkirišče za Banko Koper in na parkirišču Zeleni park: od do pet. med 06.00 in 19.00 uro, ter ob sob. med 06.00 in 14.00 uro. Prva ura znaša 0,50 EUR, vsaka naslednja ura 1,00 EUR.

  • Tržnica za zapornicami ima različne urnike: ob pon. je parkirišče plačljivo med 06.00 in 24.00, od tor. do pet. non stop 00.00 – 24.00, ob sob. med 06.00 in 15.00 uro. Prva ura brezplačna, vsaka naslednja ura 1,00 EUR. Tukaj pa velja posebni abonma (Tržnica).

  • Makadamsko parkirišče za tržnico: urnik plačljivega parkirišča je od do pet. non stop 00.00 – 24.00. Cena je simbolična, 1,00 EUR in velja 24 ur.

  • Parkirišča ob mandraču: so plačljiva od pon. do pet. med 00 in 15.00 uro. Prva ura brezplačna, vsaka naslednja ura 1,00 EUR. Tudi na tem parkirišču velja abonma.

Še pred časom so bila parkirišča pred nakupovalnimi centri in trgovinami z živili v veliki meri brezplačna. Dandanes temu ni več tako. Številni trgovci, ki so opazili zlorabljanje svojih parkirišč, so postavili zapornice (Planet Koper, Lidl, Mercator pri Ogrlici). Nakupovalni centri in trgovine z živili, ki puščajo odprta vrata svojih parkirišč, pa ostajajo Hofer, Park Center, Eurospin in Supernova 2.

Podjetje, ki se še trudi nuditi parkirna mesta tako občanom Mestne občine Koper kot vsem obiskovalcem Kopra, je podjetje Grafist d.o.o.. Upravljajo z gramoznim parkiriščem nasproti objekta Ogrlica in z Garažno hišo Koper.

 

Klara Beltram