Mehka, dišeča, okusna pinca
Priprava mehke, dišeče in predvsem okusne pince ni prav nič težka. Naj vam malce daljši recept ne vzame poguma.
Med vzhajanjem bo treba testo večkrat pregnesti. Zaradi tega, pa tudi zato, ker smo korake podrobneje opisali in ponudili še nekaj dodatnih različic, je besedilo recepta daljše.
Ta veganska pinca je prav tako dišeča in okusna kot klasična pinca, za njeno lepo svetlo rumeno barvo pa je zaslužen oranžni sladki krompir, ki pa ga v testu ne boste niti zaznali. Ta je poleg barve zaslužen tudi za bogatejši okus pince, ki ga pri neveganskih različicah daje rumenjak.
Veganska pinca – recept
Brez odlašanja, velika noč je pred vrati, pred vami pa je gotovo še veliko dela.
Sestavine za testo:
500 g navadne pšenične moke
200 g sladkega krompirja
25 g svežega kvasa
4 žlice sladkorja
100 g margarine ali veganskega masla
1 limona (lupinica)
1 pomaranča (lupinica)
2 čajni žlički vaniljevega ekstrakta
100 ml rastlinskega sojinega mleka
Sestavine za premaz:
2 žlici rastlinskega mleka
1 žlica sladkorja
Priprava
1. Moko presejemo in vanjo na majhne koščke vmešamo margarino ali vegansko maslo (odvisno kaj uporabljate). Dobro podrgnite skozi dlani in pomokajte, dokler ne nastanejo drobtine.
2. Rastlinsko mleko rahlo segrejte do mlačnega, vanj nadrobite kvas in potresite z žlico sladkorja. Pustimo, da vzhaja, medtem pa pripravimo pire iz sladkega krompirja.
3. Krompir olupimo, narežemo na rezine in kuhamo v vodi toliko časa, da postane mehak za pire. Ko je kuhan, v multipraktiku ali s paličnim mešalnikom naredimo pire tako, da v kuhan sladki krompir vmešamo preostanek sladkorja in vaniljev ekstrakt.
4. V skledo z moko, ki ste jo pripravili v 1. koraku, v sredino naredite jamico in vanjo vlijte pripravljen kvas in pire. Naribajte pomarančno in limonino lupinico ter vse skupaj z rokami premešajte. Zgnetemo testo in oblikujemo veliko kepo. Po potrebi dodajte še malo moke, če je zelo lepljivo, cilj je, da je testo mehko, vendar se ne oprijema prstov ali posode.
5. Kepo iz testa položimo v skledo, pokrijemo s krpo in pustimo na toplem vzhajati eno uro.
6. Vsakih 15 minut testo vzamemo ven in ga v dveh do treh gibih pregnetemo, ponovno oblikujemo v kepo in pokrijemo. Torej, v tej uri boste testo pregnetli štirikrat.
7. Po preteku te ure testo razdelite na oblike, ki jih želite speči. Če pečemo v klasičnem pekaču, razdelimo na štiri kroglice. Lahko jih postavite blizu, da se držijo skupaj, ali pa jih spečete bolj narazen, tako da imate štiri majhne pince. Lahko jih tudi spletete.
Položimo v okrogel pekač za torte. Model, ki je uporabljen za ta recept, ima premer 24 cm.
8. Ko smo oblikovali testo, ga pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 15 minut.
9. Premaz pripravimo tako, da sladkor raztopimo v rastlinskem mleku. Pečico segrejemo na 160 °C.
10. Po 15 minutah vzhajanja testo rahlo premažemo s čopičem, ponovno pokrijemo in pustimo še 15 minut. Če ste testo oblikovali v kroglice, je zdaj čas, da jih na sredini prerežete v obliki križa, če želite, da bodo vaše pince izgledale bolj tradicionalno.
11. Pečemo na nastavljeni temperaturi 20-25 minut. Ko je gotova, jo takoj zavijemo v krpo, da se skorja lepo zmehča.
12. Če želite, da bo vaša veganska pinca še slajša, jo ob serviranju potresite s sladkorjem v prahu.
Nasvet:
Po želji lahko v testo vmešamo rozine, ki smo jih predhodno na kratko namočili v rumu in rastlinskem mleku.