Vodenje Konfederacije sindikatov 90 prevzel Damjan Volf

Konfederacijo sindikatov 90 Slovenije (KS 90) bo odslej vodil Damjan Volf, so na kongresu sklenili njeni člani. Na položaju bo nasledil Petra Majcna, ki je sindikalno centralo vodil tri mandate. “Ne želimo več samo slediti drugim, ki že hodijo po prehojeni poti, temveč želimo utirati pot, po kateri bodo drugi stopali z nami,” je poudaril Volf.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Volf je kot prvo potezo novega vodstva na osmem kongresu KS 90, ki je včeraj potekal v Pokrajinskem muzeju Koper, napovedal selitev sedeža KS 90 iz Ljubljane v Koper, saj si delavstvo v slovenski Istri ob delovno intenzivnih panogah, kot sta logistika in turizem, po njegovih besedah zasluži reprezentativno sindikalno konfederacijo na državni ravni v Kopru.

Novo vodstvo bo nemudoma pristopilo tudi h krepitvi prisotnosti na terenu ter povečanemu delu s člani in za člane sindikatov ter k reorganizaciji delovanja KS 90, so še zapisali v sindikalni centrali.

“Delavska gibanja se morajo izviti iz pasti neoliberalizma in osvoboditi vseh meja, v katere nas načrtno zapira kapital in prepogosto tudi politika. Trend razbijanja sindikalne scene na majhne sindikate pa se mora umakniti trendu povezovanja in preseganja ozkih interesov posameznikov ali manjših skupin,” je še dejal.

Drobljenje in pristajanje na parcialne interese se po Volfovih besedah najpogosteje kaže prav v socialnem dialogu, ki je postal bolj socialni monolog predstavnikov kapitala. “V preteklosti smo bili v socialnem dialogu prepogosto samo statisti. Ne smemo več pristajati na barantanje, ki posledično privede do tega, da na račun drobtinic pristajamo na krčenje delavskih pravic,” je še dejal.

Za krepitev moči delavcev sta poleg dela na terenu po Volfovi oceni ključna tudi delo z mladimi ter proaktivno izobraževanje in informiranje članov.

Volf je diplomirani inženir prometno-energetske tehnike. Poklicno je med drugim delal v podjetju Mehano in nazadnje na Rdečem Križu Slovenije. Od leta 2010 je poklicni sindikalist v KS 90, leta 2016 pa je prvič postal generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS 90.