Vročine ne zbijamo prehitro

Povišana telesna temperatura nekaterim povzroča slabo počutje, zato menijo, da jo je treba hitro zbijati. A gre za pomemben dejavnik pri obrambi telesa pri okužbah, saj pospeši imunski odgovor telesa.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Vročina je telesna temperatura, višja od določene vrednosti, ki velja za normalno telesno temperaturo. Ta pa je različna glede na starost, spol, čas dneva, telesno dejavnost, vpliv presnove in mesto merjenja.

Pomembno je, da vemo, kdaj in kako vročino znižujemo. Strah pred vročino je namreč predvsem posledica napačnega splošnega prepričanja, da je vročina bolezen in da je zato treba takoj ukrepati.

“Vročina ni nevarna. Običajno je le eden od bolezenskih znakov in pomemben obrambni mehanizem organizma,” je za portal N1 pojasnil magister farmacije Milan Balaban iz ljubljanskih lekarn.

Pediatri priporočajo zniževanje telesne temperature, ko ta naraste nad 38,5 stopinje Celzija. Če otrok vročino dobro prenaša, lahko z zniževanjem temperature počakamo, saj pogosto vročina pade sama. Če po treh dneh ni izboljšanja, pediatri svetujejo obisk zdravnika. k zdravniku moramo tudi, če se pojavijo vročinski krči ali če je otrok vidno prizadet in dehidriran.