Vročinski val: katero hrano jesti in katere ne

Z dodajanjem določenih živil v najbolj vročih dneh lahko ostanemo hidrirani in ohladimo telo. Tudi z izogibanjem tistim, ki niso priporočljivi, lahko preprečimo občutek nelagodja, napihnjenosti in razdraženosti.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Vročinski valovi običajno zahtevajo, da nekoliko prilagodimo življenjski slog, da se telo lažje bori proti visokim temperaturam. Mnogi ne vedo ali nočejo razumeti, da ima prehrana pri tem ključno vlogo.

Kaj vključiti v prehrano?

Jagode
Več kot 90 % sestave jagod predstavlja voda, zato so odličen vir hidracije. Bogati z vitaminom C lahko pozitivno vplivajo na krepitev imunskega sistema, ki se bori proti prehladom in virusom. Jagode imajo tudi številne antioksidativne lastnosti, ki lahko pomagajo pri vnetjih, bogate pa so tudi z vlakninami, ki skrbijo za zdravo črevesno floro.

Lubenica
Poleg tega, da je odličen poletni prigrizek, ima lubenica tudi nekaj koristi za telo. Bogata je z vodo, ki pomaga preprečiti dehidracijo, vsebuje pa tudi hranilo, imenovano citrulin (alfa aminokislina, ki izhaja iz latinske besede citrullus, kar pomeni lubenica). Citrulin pomaga pri sproščanju, saj širi krvne žile in vzdržuje krvni tlak.

Kumare
Sestavljene iz skoraj 95 % vode bodo prispevale k potrebam vašega telesa po hidrataciji, pomagale odstraniti toksine in osvežiti kožo. So zelo nizkokalorične in odličen vir vlaknin, ki bodo izboljšale prebavo.

Ananas
Priljubljeni tropski sadež je bogat s hranili in antioksidanti, zaradi svoje sestave, ki je večinoma voda, pa pomaga pri nastajanju kolagena, preprečevanju izpuščajev in aken. Vsebujejo encim bromelain, ki pomaga prebaviti beljakovine in ohranja zdravje črevesja ter preprečuje zapore.

In česa ne bi smeli zaužiti?

Začinjena hrana

Zelo začinjena in poprana hrana lahko povzroči notranja vnetja, bolečine in draženje. Poleg tega lahko vaše možgane zavede, da mislijo, da se vaše telo pregreva, kar povzroči, da se potite (še bolj).

Maščobe

Hrana, bogata z dodatnimi sladkorji, maščobami in beljakovinami, se v telesu prebavlja veliko dlje. Zaradi počasnejše prebave se vaša telesna temperatura dvigne, zaradi česar se boste med vročinskim valom počutili zelo letargično.

Predelana hrana
Ta živila so zelo bogata z natrijem, visoke ravni natrija v telesu pa lahko povzročijo dehidracijo in povzročijo zastajanje vode. Vsi ti dejavniki med vročinskim valom povzročajo nelagodje in draženje.

Alkohol in kofein

Kljub vsem tistim poletnim koktajlom in hladnim kavam sta alkohol in kofein še vedno diuretika, ki lahko povzročita dehidracijo in elektrolitsko neravnovesje v telesu. Še posebej v najbolj vročih dneh se jim je dobro izogibati.