Vrt v aprilu

Marec  je za nami, temperature so bile  ugodne za razvoj rastlin, tudi s padavinami ni bilo težav. Aprila je vrtnarjenje v razcvetu.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Zelenjavni vrt nas kliče, naj posadimo in posejemo čim več rastlin, ki nas bojo čez poletje obdarjale s svojimi plodovi. Gredice smo pripravili in pognojili že marca, zato v specializiranih trgovinah nabavimo sadike solate, brokolija, cvetače, blitve, zelene, peteršilja, opravimo lahko tudi setev špinače, rukole, korenčka, rdeče pese, redkvice. Pri nabavi semena je pomembno, da preverimo rok kaljivosti. Proti koncu meseca začnemo s sajenjem paradižnika, jajčevcev, kumaric, bučk in feferonov.

V zeliščnem vrtu tudi rastline bujno brstijo. Opravimo lahko še gnojenje z organskim gnojilom, metini poganjki so že za uporabo. Posadimo lahko šetraj, luštrek, drobnjak, če ni prezimil, baziliko, meliso, posejemo kumino, kamilico, borago, ognjič lahko tudi sejemo na stalno mesto. Iz meseca v mesec ta del vrta postaja vse bolj aromatičen in zanimiv, zato se le potrudimo in poskrbimo za rastline najbolje, kar lahko.

Sadno drevje je zdaj že v polni rasti. Zamudniki še obrezujejo oljke. V tem obdobju je pomembno, da smo pazljivi pri razvoju, da rastlin ne napadejo bolezni in škodljivci. Če do česa pride, se posvetujemo v specializiranih trgovinah, usposobljen kader nam lahko svetuje.

V okrasnem vrtu se bohotijo v polnem razcvetu narcise, hijacinte, tulipani, anemone v kombinaciji z mačehami, spominčicami in belisom. Mnoge grmovnice in trajnice se tudi bohotijo s svojimi cvetovi. Če nismo uspeli pognojiti, lahko gnojenje opravimo v začetku meseca. Aprila zasadimo balkonska cvetlična korita, gredice z enoletnicami in strukturnimi rastlinami. Za osvežitev idej lahko prelistamo kak katalog, pripravimo osnovno zamisel, kako bodo naša korita ali gredice izgledale in se odpravimo v VRTNARIJO MOŠKON na PARECAG, kjer vas pričakuje strokovno usposobljeno osebje in širok asortima kakovostno vzgojenih sadik pelargonij (avstrijke, zonalke, peltatum) surfinij, salvije, tagetesa, verbene, begonije, gazanije, bidense, bacope, dimorfoteke, alisume… V VRTNARIJI MOŠKON na PARECAGU vam tudi svetujejo pri izboru rastlin in v dogovoru z vami zasadijo tudi korita. Pri sajenju enoletnic je zelo pomembno, da izberemo kakovostno zemljo in pravilna gnojila. Rastno obdobje enoletnic je kratko in v tem času morajo lepo rasti in bogato cveteti, zato sta ta dejavnika zelo pomembna.

Na travnih površinah lahko na začetku aprila opravimo še zračenje. Ta proces je zelo pomemben, saj iz travne ruše odstranimo posušeno travo tako, »da dobro zadiha«, kar ostane, dosadimo po potrebi. Aprila opravimo tudi gnojenje, da se bo ruša lepo razvila do obdobja, ko bo primerna za uživanje na njej.