Vrt v februarju

Spremenljivo januarsko vreme brez pretirano hladnih dni je za nami.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Februar je idealen za pripravo sadilnega načrta, v katerega vnesemo vse naše zamisli o prihajajoči sadilni sezoni. Dober načrt nam lahko prinese obilnejši pridelek, seveda ne smemo pozabiti tudi na pravilno pripravljen substrat in gnojenje. V zaprte ogrevane gredice lahko posejemo solate, peteršilj, zeleno, paradižnik, papriko, čili, jajčevce, konec meseca lahko na prosto sejemo grah, redkvice, bob, sadimo solate, por, cvetačo, brokoli, …. Pri nabavi semena in sadilnega materiala moramo zaupati priznanim semenskim hišam in vedno preveriti deklaracijo. Februar je tudi čas, ko poskrbimo za semenski krompir. Kakovosten, pregledan semenski material nabavimo v specializiranih trgovinah. Krompir zložimo v zabojčke, ga čim manj režemo, da ga ne okužimo. Če ga režemo, moramo to opraviti vsaj 14 dni pred sajenjem, da se rane zacelijo.

Zeliščni vrt se prebuja. Potrebno je preveriti, kakšne so rastline in načrtovati dognojevanje z organskimi gnojili, zelo primerno je dodajanje komposta. Če želimo dodajati kupljena organska gnojila zaradi lažje uporabe, saj ne vsebujejo semena plevelov in imajo krajši čas delovanja, jih je primerno zmešati s kompostom. Rastline, ki se zelo bujno razraščajo, je potrebno porezati krepko nazaj, da ne bodo silile v njim ne namenjen prostor.

V sadnem vrtu zaključimo obrezovanje, ne smemo pozabiti zamazati večjih ran s cepilno smolo. Opravimo lahko tudi škropljenje proti boleznim z bakrenimi pripravki. Proti škodljivcem pa škropimo, ko se brsti napnejo. Za primerne pripravke povprašajte v specializiranih prodajalnah za prodajo fitofarmacevtskih pripravkov.

V okrasnem vrtu nas nekatere rastline razveseljujejo s cvetenjem, druge so začele lepo odganjati, nekatere pa so še v trdnem spancu. Tulipani, narcise, hijacinte so že lepo pognale in imajo cvetne nastavke, tudi okrasna kutina se bohoti s cvetjem. Telohi so pogosto posajeni kot podrast in tudi oni so v polnem razcvetu. Potrebno je pregledati, če je potrebno obrezovanje ostalih grmovnic, tudi gnojenje je pomembno pri okrasnih grmovnicah in trajnicah. Trudimo se, da uporabljamo organska gnojila, zato trajnice gnojimo samo s kompostom. Pri grmovnicah je dobro uporabljati peletirana organska gnojila v kombinaciji s kompostom. Nekatere rastline, kot so citrusi in kislo lubje zahtevajo gnojila, prilagojena njihovim potrebam.

Obrezovanja se lotimo tudi pri vrtnicah in hortenzijah, pred tem je dobro obnoviti znanje o obrezovanju vrtnic in hortenzij, saj je to zelo pomembno opravilo, ki vpliva na bogato cvetenje.

Travne površine se tudi prebujajo. Če so temperature dovolj visoke, lahko opravimo tudi prezračenje travnih površin in gnojenje. Pomembno je, da preizkusimo delovanje namakalnega sistema.

Na vrtovih so zanimive tudi ptice, zato poskrbimo, da jim je prijetno. Postavimo jim krmilnice in dokler je še hladno, jim nastavljamo lojne pogače in vrt bo še prijetnejši.