JANEZ VOLMAJER – IN MEMORIAM

V ponedeljek, 29. januarja 2024 smo se na glavnem piranskem pomolu poslovili od Janeza Volmajerja. Pirančana po duši, prijatelja, glasbenika, oblikovalca, fotografa, snemalca, umetnika. Za sabo je pustil Brino, Pio in dveletnega Jakoba. Za sabo je pustil množico prijateljev. Vsi so bili tam, na zadnjem slovesu. Tudi sonce se je poslovilo z nenavadno toplimi januarskimi žarki, a kljub soncu je žalost prekrivala pomol. Žalost, ker je mlada družina izgubila moža in očeta, starši svojega otroka, prijatelji prijatelja. Žalost, ker nas je zapustil mlad in čudovit človek. Čeprav poln življenja je na koncu izgubil svojo najbolj pomembno bitko.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Janez je bil rojen pred dobrimi štiridesetimi leti in je otroštvo preživel v Portorožu, od mladostniških let naprej pa je živel v Strunjanu. Piran je bil skupni imenovalec vseh njegovih premikov in bivanj. Tam je imel sošolce, prijatelje, prve ljubezni in tam se je začelo njegovo življenje. Generacija, ki je skupaj rasla, se kalila skozi mladostniške vragolije, je gradila svoj svet. Prijatelji so postali sodelavci in partnerji v poslu. Družila jih je strast umetniškega ustvarjanja.

Kot diplomirani kemijski tehnolog se Janez s tem osnovnim poklicem ni nikoli ukvarjal. No ja, razen, ko je varil pivo, ki ga je potem s prijatelji, še preden je dozorelo, preizkušal. Žal se je proizvodnja vedno končala v testni fazi. Janeza je resno in dokončno premamila fotografija, kamera in animacija. Tako si je prvo službo našel na RTV Slovenja, Regionalni RTV center Koper kot oblikovalec TV grafike. Leta 2016 je zapustil službo in se povsem predal svoji največji ljubezni. Fotografija in snemanje ter animacija video vsebin, predvsem s področja glasbenega ustvarjanja so postale njegova glavna preokupacija. Še posebej, ker mu je bila glasba vedno blizu. Verjetno jo je imel v genih po svojem očetu Ivanu. Že  2002-2003 je igral bas kitaro v zasedbi Crimson in nato  2003-2004 pri bendu Claudya. Z njimi je pisal kot avtor in soavtor avtorsko glasbo in nastopal na festivalih tudi zunaj naših meja.

15.5 1

Svojim glasbenim prijateljem Juretu Lesarju (Poglej ven, poglej; Prihajam domov; Gdč. Blond; Si kaj utrujena, Parfum …), skupini Eskobars, Teu Colloriju in Momento Cigano (Laganini, Incubo, TV promo za skupino …), je oblikoval ovitke za albume, opremljal njihove glasbene izdelke s fotografijami, snemal video spote in delal animacije. Z njimi je potoval na koncerte in snemanja. Bil je nepogrešljiv del ekip. S svojim ostrim jezikom in umom ter duhovitimi domislicami je popestril vsako potovanje in razigral včasih duhamorno snemanje. Smisel za kombinatoriko, strateško in taktično razmišljanje, ki ga je že v mladostniških letih kazal skozi odlično obvladovanje šahovske igre, je v zrelih letih koristno uporabil v svojem umetniškem ustvarjanju.

Janez 11.11 1

V zadnjem času se je Janez posvečal novim izzivom, za podjetje Win Systems iz Sežane je oblikoval animacije za igralne avtomate.

Janez je imel še eno malo manj izpostavljeno strast. Nočne fotografije zvezdnega neba. Kot bi hotel izpovedovati še svojo drugo osebnost, poglobljeno, duhovno, filozofsko.

Ponedeljek, 29. januar 2024 je bil lep sončen dan. Žalost in solze so se mešale s spomini in smehom. Jok je zamenjala glasba in petje. Tako, kot bi si  želel Janez.

V ponedeljek, 29. januarja je sijalo sonce za Janeza. Nasvidenje Janez!