Vrt v maju

Deli novico s tvojimi prijatelji

April se poslavlja brez padavin, ki so še kako pomembne za vse naše rastline. Upamo, da bo mesec maj manj skop z dežjem, saj rastline za pravilno rast potrebujejo približno 10 litrov vode na kvadratni meter.

V zelenjavnem vrtu lahko v začetku meseca posejemo fižol, bučke, kumarice ali melone. Spoštovati moramo vreme, kajti še vedno nam lahko ponagajajo nizke temperature. Maj je pomemben čas za sajenje plodovk. Kvalitetne sadike lahko kupite v Semenarni Vanja v Luciji. Paradižnik, paprike in jajčevce posadimo na stalno mesto ter pazimo, da jim dodamo pravilno količino hranil in visoko kvalitetno humificirano prst. Sočasno s sajenjem lahko postavimo tudi namakalni sistem, da bodo rastline v sušnem obdobju dovolj dobro oskrbovane z vodo. Cevi, spojke, razdelilce, namakalne ure in razpršilce lahko tudi kupite v Semenarni Vanja.

 

V zeliščnem vrtu se rastline zelo lepo razvijajo. Origano, sivka, žajbelj, majaron in drobnjak so bujno pognali, ko so se temperature lepo dvignile. Važno je, da rastline pridejo do komposta in iz njega črpajo hranilne snovi ter vse elemente, ki jih potrebujejo za pravilno rast. Sredi maja bodo temperature že višje, zato lahko posadimo baziliko, ki je manj temperaturno zahtevna. S cvetjem pa nas v zeliščnem vrtu obdarjajo navadni timijan, regrat, rožmarin, ognjič, materina dušica in kapusnice, ki smo jim dovolili, da gredo v cvet. V nekaterih vrtovih zasledimo tudi gojene šparglje, zato jih naberimo in si malo izboljšamo obroke.

 

Zgodaj v maju je možno srečati cvetočo kutino, na večini sadnega drevja pase že formirajo plodovi. Tudi oljke so v cvetju in srčno upam, da bo prišlo do bogate oploditve in da bo jeseni veliko dela z obiranjem.

 

Vrtnarija Moškon na Parecagu je pravo mesto za nakup sadilnega meteriala za naše okrasne vrtove. Pri njih lahko najdete različne pelargonije, begonije, portulak, marjete, asteriskus, gavre, petumije, sandevile in mnogo drugih različnih rastlin, primernih za sončna in senčna mesta. Ob nakupu teh rastlin ne smemo nikoli pozabiti tudi na kvalitetni sadilni substrat, obogaten z gnojilom. Vrtnarija Moškon ima v ponudbi tudi precej različnih rastlin posajenih v obešankah. Izbirate lahko med polvisečimi pelargonijami, surfinijami, fuksijami in portulakom. Pomembno je tudi, da vemo, da je potrebno rastline dognojevati s kvalitetnimi tekočimi gnojili.

 

V vodnih objektih lahko opravimo dosajevanje rastlin, saj je v tem obdobju ponudba rastlin za vodo velika. Če imamo ribice, moramo poskrbeti, da so pravilno prehranjene in imajo primeren ambient.

 

Sašo Mejak