Deli novico s tvojimi prijatelji

Oktober je tu. Pobiramo pridelke, kar nam jih s svojim vremenom še privoščil september, solato, radič, brokoli, zelje, rdečo peso…

 

Če imamo še sadike paradižnikov s plodovi, jih izkopljemo iz zemlje, obrnemo na glavo in jih obesimo v prostor, kjer je temperatura med petnajst in dvajset stopinj. Lahko pa tudi nepoškodovane in zdrave plodove poberemo, jih zložimo v zabojčke in postavimo v topel prostor, kjer bojo dozoreli.

 

Oktober je tudi zadnje obdobje pobiranja buč pred mrazom. Obiramo, ko so listi in stebla osušijo, obrati pa jih moramo s pecljem, da ne poškodujemo plodov. Skladiščimo jih v prostorih do petnajst stopinj z nižjo vlago.

 

Sejemo lahko še špinačo, solato, radič, sadimo čebulček »majski srebrnjak«, konec meseca pa lahko tudi rdeči česen.

 width=

V zeliščnem vrt se lotimo pobiranja zelišč, ki pri nizkih temperaturah zaključijo svoj ciklus. Poskrbimo tudi, da se pravilno shranijo. Pregledamo, kako so trajne rastline preživele poletno sušo, če je potrebno odstranimo, zamenjamo z novimi kakovostnimi rastlinami.  Jesen je  primerna tudi za sajenje novih mladih rastlin, ker se lepo ukoreninijo do zime in v naslednjem rastnem obdobju lepo odženejo.

 

Pozne sorte jabolk, hrušk  in kutin se pobirajo v tem obdobju. Pri obiranju smo pozorni, da ne poškodujemo plodov. Po obiranju jih pregledamo, sortiramo in poškodovane plodove porabimo prej, zdrave in lepe pa primerno pospravimo za uporabo. Obiranje kutin se priporoča, ko so temperature nižje, kajti takrat kutina pridobi aromatičnost. Proti koncu meseca nas začne razveseljevati s svojimi plodovi tudi kaki.  Kakije pazljivo obiramo, da jih ne poškodujemo in jih zložimo v zabojčke, da se dobro umedijo. Plod ima visoko hranljivo vrednos kot banana. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov. Da ga lahko uživamo zelo dolgo, pa ga lahko sušimo kot drugo sadje. Obdobje je primerno za sajenje sadnega drevja, ribeza, kosmulje.. Pripravimo sadilne jame, priskrbimo kakovosten sadilni material in sorte, ki si jih želimo. Sajenje v tem obdobju je primernejše, ker se rastline ukoreninijo do zime in spomladi lepo in lažje odženejo.

 width=

V oktobru začnejo enoletnice pešati in videz naših korit, gredic je bolj neugleden. Z » jesenskimi lepoticami« poskrbimo, da polepšamo zunanjo podobo korit, gredic in drugih zelenih površin. Uporabimo različne grmaste jetičnike, koralne grme, mačehe, resje, okrasne trave, krizanteme, ognjeni dež… Rastline nam s svojo barvno raznolikostjo pričarajo okolje, polno energije. Primerno je tudi za presajanje trajnic,  sajenje novih grmovnic, živih meja (ne iglastih), dreves, da se do zime dobro ukoreninijo.  Potrudimo se tudi  posaditi čebulice tulipanov, narcis in ostalih spomladi cvetočih čebulic, da nas bodo spomladi razveseljevale v vsej svoji lepoti.

 

Na travnih površinah v tem mesecu je potrebno še marsikaj postoriti. Priporoča se zračenje, da odstranimo odmrle travne bilke. Dodamo tudi jesenska hranila, ki ima višjo vsebnost kalija, ker ojača bilke in jim pomaga, da bolje preživijo zimo in hitreje  začnejo z vegetacijo spomladi. Velika verjetnost je, da imamo tudi  gole predele. Z dosejevanjem preprečimo, da nam taka mesta prekrije mah ali ga preplavi plevel.  Pogostost košnje tudi zmanjšamo za deset dni, višino tudi dvignemo od pet do deset centimetrov, da ne bi kakšna vremenska presenečenja poškodovala našo trato.

 

Sašo Mejak