Občina Piran predstavlja ob občinskem prazniku letos izvedene investicije in podeljuje tri občinska priznanja

Deli novico s tvojimi prijatelji

Občinski praznik, ki ga v Občini Piran obeležijo s številnimi prireditvami in osrednjo slovesnostjo vsako leto 15. oktobra, predstavlja ob županovi podelitvi najvišjega občinskega priznanja čas predstavitve občinskih projektov, ki so bili izvedeni v tekočem letu.

 

Ob letošnjem občinskem prazniku bo župan Občine Piran podelil tri občinska priznanja – naziv častnega občana Občine Piran, Zlati grb Občine Piran in Grb odličnosti v turizmu.

 

Novembra lani je župan podelil naziv častnega občana Prof. mag. arh. Borisu Podrecci, ki mu ga zaradi epidemije ni bilo mogoče podeliti osebno. Podelitev, skladno z odlokom določa, da sklep o tem sprejme župan, naziv pa prejmejo osebe, ki so izjemno zaslužne za ugled in razvoj Občine Piran. Takšna osebnost je zagotovo Prof. Podrecca: po njegovih načrtih so bili v Piranu prenovljeni Tartinijev trg, Galerija sv. Donata in Mestna galerija, ki jih danes občudujejo vsi obiskovalci Pirana. Profesor Podrecca bo na osrednji slovesnosti ob občinskem pazniku z naslovom »Cum Grano Salis« tudi slavnostni govornik. Zlati grb Občine Piran po dolgem času prejme društvo, in sicer Društvo upokojencev Piran za 65 let neprekinjenega delovanja in dejavno, trajno in uspešno prizadevanje na socialnem, humanitarnem, kulturnem ter športnem področju, na področju medgeneracijskega povezovanja, izobraževanja in skrbi za preventivo ter zdravo življenje starejših. Zlati grb bo v imenu Društva upokojencev Piran prevzel njen predsednik gospod Zdravko Taškar. Grb odličnosti v turizmu pa gre letos v Strunjan, v pridne in marljive roke gospoda Gianfranca Giassija. Ta že dvajset izkazuje ljubezen svoji zemlji in Občini Piran, tako da združuje s turizmom dva naravna proizvoda, kot sta kaki in artičoka. Njegovo »gastronomsko ustvarjanje« vključuje številne lokalne akterje in privablja na destinacijo na tisoče ljudi.

 width=

Občina Piran predstavlja letos v skladišču soli Grando še svoje ključne projekte v obliki fotografske inštalacije na posebej prirejenih kubusih s slikami in QR-kodami za spletni dostop do dodatnih informacij. Poleg prenovljene strehe na skladišču soli Grando, ki predstavlja največji slovenski objekt, ki je prekrit s korci, je občina v začetku junija zaključila urejanje cestne infrastrukture v Fiesi v okviru druge razvojne faze, kjer je šlo za gradnjo pločnika ter povečanje parkirnih kapacitet. Občina Piran bo kmalu postala bogatejša še za dvoetažni prizidek z dvema novima učilnicama na osnovni šoli Sečovlje. Na stari osnovni šoli v Sv. Petru pa je bil zaključen prvi del rekonstrukcije objekta, ki je desetletja propadal. V njem bo urejeno večnamensko pritličje z dvema večjima prostoroma in sanitarijami. Za mlade in mlade po srcu je Občina Piran v okviru letošnjega proračuna nadgradila park Sonce v Luciji s kolesarskim pumptrack poligonom, ki bo dokončan v teh dneh, telovadnico na prostem in pletenico za spuščanje oziroma tako imenovani zip line. Za povrh je Občina Piran uslišala želje glasbenih navdušencev z nadgradnjo dejavnosti glasbene šole v prostorih portoroškega Avditorija.

 

Občina Piran je letos zaključila še tlakovanje in ureditev infrastrukture na Adamičevi ulici v Piranu, kjer je razgledna ploščad pred cerkvijo sv. Jurija po več desetletjih zopet imenitna. Ob tem je občina uredila kanalizacijo in odtok meteornih voda ter rešila zamakanje v opečnate oboke pod platojem cerkve. Letos je bil dokončan še pločnik ob Belokriški cesti, na kar so občani in obiskovalci naše občine tako kot na področju Fiese čakali dolga leta. Občina Piran začenja še priprave za gradnjo vrtca v Luciji in krožišča pri Osnovni šoli Cirila Kosmača.

 

Nocojšnja prireditev bo potekala pod taktirko mag. Mateja Filipčiča, scenarista, scenografa in režiserja, ki je k sodelovanju povabil nadarjene lokalne glasbenike kot so: Martina Burger, Denis Beganovič, Jure Lesar, Teo Colori, Jošt Lampret, Katja Štajner in plesalka Romana Fičur Cibić. Omenjene projekte bo vtkal v zgodbe plesa, življenja nagrajencev in glasbene inserte, ki jih bo z zanimivo sceno in lučmi potopil v temo impozantnega prostora nekdanjega skladišča soli Grando, kateri nocoj prvič odpira svoja vrata domačemu občinstvu. Gost večera bo dr. Miloš Kosec iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje. Program bo povezovala čudovita Lorella Flego. Občina Piran se zahvaljuje vsem, ki so pomagali pri realizaciji tega pomembnega projekta podjetju Geoit d.o.o ter Javnemu podjetju Okolju Piran, ki je poskrbelo za generalno čiščenje prostora.