Vrt v septembru

Poletje se poslavlja in s tem tudi avgust. Zelo zanimivo vremensko dogajanje je poskrbelo, da so zelene površine še vedno lepe in da zelenjava, sadje, okrasno rastlinje lepo uspevajo in nas obdarjajo s plodovi.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Še vedno nas bogato nagrajujejo paradižniki, paprike, bučke, feferoni, kumare, jajčevci, fižol,… Nekatere gredice so že prazne. Pripravimo jih za jesensko setev, na gredicah, kjer je že bila neka kultura, moramo prst zrahljati le zgoraj, da ne poškodujemo mikroorganizmov, ki so se dobro razvili v globljih plasteh zemlje in jo obogatiti s hranili, ki jih bodo črpale rastline v jesenskem in zimskem obdobju. Sejemo prezimne solate, špinačo, motovilec, … Sadimo lahko še kapusnice, solate, radiče, blitvo in komarček.

V zeliščnem vrtu je dogajanje zanimivo tudi septembra. Poskrbimo, da odstranimo poškodovane dele rastlin, da odstranimo plevel, ki jemlje vlago in hrano našim zeliščnicam. Če nam vremenske razmere dovolijo, lahko opravimo tudi zadnje letošnje gnojenje, čas je tudi za setev različnih rastlin v lončke, korita, ki si jih želimo pozimi. Septembra še vedno lahko nabiramo baziliko, drobnjak, origano, majaron, janež, meliso, šetraj, luštrek, … Rastline operemo, posušimo in jih konzerviramo za uporabo v hladnih mesecih.

V sadovnjaku in vinogradu se septembra precej dogaja. V sadovnjakih se obirajo hruške, jabolka, lešniki, orehi. Lešnike in orehe pustimo sušiti v svoji srajčki, da jih kasneje lažje očistimo in jih do kraja posušimo na soncu. Tudi granatna jabolka, ki  dozorijo septembra, vsebujejo precej C-vitamina. V vinogradih že poteka trgatev. Na latnikih pred hišo je zrela marsikatera jedilna sorta.

Septembra je okrasni vrt še vedno izjemen, ker so bile vremenske razmere naklonjene. Naše gredice in korita se bohotijo v cvetju enoletnic v kombinaciji s trajnicami. Za dolgo in bogato cvetenje je pomembno, da odstranjujemo odcvetele cvetove in enkrat tedensko dodajamo tekoča gnojila. Nekatere grmovnice in trajnice je potrebno takoj po cvetenju porezati. Pri vrtnicah je potrebno tudi odstranjevati odcvetele cvetove, jim dodati še zadnji odmerek gnojila in opazovati rastline, da jih ne prizadene kakšna bolezen ali škodljivci. Če nam vreme dovoljuje, lahko tudi sadimo, da se rastline dobro ukoreninijo do zime.

Travnate površine so večinoma lepe, saj nismo bili deležni daljših ekstremnih vremenskih pojavov. Opravimo lahko še odstranjevanje plevela, da bo travnata površina še lepša. Tudi za zadnji odmerek gnojila še ni prepozno. Namakalni sistem prilagodimo vremenskim razmeram, saj je v jesenskih mesecih precej več vlage, znižamo lahko tudi višino košnje.