Z Inkubatorjem Sežana za iskrivo prihodnost

Deli novico s tvojimi prijatelji

Inkubator d. o. o. Sežana od leta 1991 s svojimi storitvami podpira podjetništvo in razvoj v lokalnem in regionalnem okolju ter gradi inovativen podjetniški ekosistem. Pogovarjali smo se z direktorjem  Dorijanom Maršičem.

 width=

Foto: Jan Antonac

Le streljaj od Italije, natančneje v industrijski coni v Sežani, se nahaja podjetniški inkubator, ki je s pričetkom svojega dela pred tridesetimi leti, v prostorih Iskre v Sežani, sodobno uredil sedem tisoč kvadratnih metrov poslovnih prostorov, s preko sto pisarnami, proizvodnimi halami in skupnimi prostori, coworkingom in laboratoriji. Zgodbe o uspehih pišemo s pomočjo skrbno izbranih strokovnjakov in mentorjev iz akademske sfere in gospodarstva. Da delo opravljamo profesionalno, priča podatek, da je stopnja preživetja start-up podjetij, ki so svoje znanje in veščine urili v Inkubatorju Sežana, višja v primerjavi z ostalimi. Do danes so pomagali pri zagonu preko tristo petdeset podjetjem. Nekatera od teh najdemo tudi med sto najhitreje rastočimi podjetji Obalno-kraške regije.

 

Kako pomagate potencialnim podjetnikom?

Poslanstvo inkubatorja je pomagati podjetnikom pri doseganju zadanih ciljev. Obseg in oblika pomoči pa sta odvisni od stopnje inkubacije, v kateri se podjetnik oziroma podjetniška skupina nahaja.

Podjetnika spremljamo od samega začetka, ko prične z razvojem podjetniške ideje do ustanovitve lastnega podjetja in uveljavitve na trgu. Pri tem sodelujemo s sorodnimi podpornimi subjekti inovativnega okolja (SIO), predvsem z univerzitetnimi in podjetniškimi inkubatorji kot tudi tehnološkimi parki in pospeševalniki v Sloveniji ter mednarodno v okviru EBN – European Business and Innovation Centre  Network ter drugimi iniciativami podpornega okolja.

 

S katerimi težavami se najpogosteje soočajo podjetniki, ki pridejo k vam?

Največ težav imajo na začetku, ko ne vedo, kako naprej. Imeti dobro idejo in si želeti   ustanoviti podjetje še zdaleč ni dovolj. Inovativnim potencialnim in start-up podjetnikom zato svetujemo prijavo v Podjetniško šolo, ki jo organiziramo že nekaj let v prvi polovici leta in poteka kot sklop izobraževanj in trimesečnega mentorskega programa.

 

Koliko podjetij imate pod vašim okriljem?

Danes v inkubatorju domuje petinpetdeset podjetij s preko sto zaposlenimi.

 

V Inkubatorju d.o.o. Sežana  ste že večkrat zabrisali podjetniške meje med Slovenijo in širnim svetom. Pred nekaj dnevi ste prejeli vest, da so vam obnovili EU|BIC certifikat za naslednjih pet let. Kaj to pomeni za Inkubator d.o.o. Sežana?

Certifikat EU BIC prejmejo le kakovostne poslovne podporne organizacije, ki si prizadevajo pomagati podjetnikom z inovativnimi idejami, da te ideje spremenijo v  trajnostna in uspešna podjetja.

Trenutno smo edini inkubator v Slovenij s certifikatom EU BIC, ki prinaša tudi članstvo v EBN – Mreži evropskih poslovnih in inovacijskih centrov, ki vključuje dostop do storitev z visoko dodano vrednostjo za podporo rasti inovativnih idej,  inkubacije, internacionalizacije in vključevanja v mednarodne projekte.

Temeljno poslanstvo EU BIC je pospešiti inovativno podjetništvo na lokalni ravni s prilagojeno ponudbo celovite palete strokovne podpore in inkubacijskih storitev (predinkubacija, inkubacija, postinkubacija), namenjenih inovativnim zagonom, spin-offom, podjetnikom in MSP.

 

Od 2018 dalje ima podjetje pomembno vlogo tudi na področju podpornega okolja za izobraževanje in raziskovalno dejavnost.

Visokošolsko izobraževalno središče Sežana (VIVISS) smo pripojili k Inkubatorju, s tem pa je družba prevzela njegove pristojnosti. Inkubator tako zagotavlja tudi pogoje za delovaje višješolskega izobraževalnega in raziskovalnega sistema v občini Sežana. S tem so omogočene tudi boljše  povezave  med akademskim okoljem, gospodarstvom in lokalno skupnostjo. V letih delovanja je Inkubator uspel ustvariti bogato adremo stikov iz gospodarstva, predvsem iz lokalnega okolja, ki jih tudi redno vključuje v okviru osrednjega delovanja, zagotavljanja kakovostnega podjetniškega in izobraževalnega podpornega okolja.

Avgusta ste obeležili trideseto obletnico delovanja. Na slovesnosti ste nanizali zavidljivo število novitet, ki ste jih, navkljub restrikcijam, ki so bile v veljavi, uresničili v preteklem letu.

Drži. Minulo leto so bili obiski inkubatorja zaradi znanih razlogov omejeni. Mentoriranja in izobraževanja so se tako preselila na splet. To priložnost smo izkoristili za prenovo in stilsko osvežitev poslovnih prostorov starega objekta Iskre, podpisali akt o ustanovitvi visoke strokovne šole za oblikovanje in fotografijo, pred kratkim pa smo odprli tudi nov Coworking Iskra HUB, ki omogoča startup skupnosti produktivno delo v prijetnem okolju.

 width=

Foto: Sašo Batič

Načrti za prihodnost? 

Inkubator Sežana bo še naprej v okviru rednega sofinanciranja Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in javne agencije SPIRIT Slovenija nadaljeval z brezplačnimi podpornimi storitvami v okviru operacije SIO 2020-2022 za potencialne in start-up podjetnike v Obalno-kraški regiji. Med novostmi pa vsekakor velja omeniti tudi zasnovo podjetniške šole za gluhe in naglušne.Oglasno sporočilo.