Žajbljev sirup
Že stoletja ga uporabljajo za lajšanje vnetij, pomirjanje kašlja in krepitev odpornosti. Žajbelj deluje protivnetno, protibakterijsko in protiglivično. Pravijo mu tudi naravni antiseptik, pomirja razdraženo grlo in zmanjšuje izločanje sluzi. Poleg tega pomaga uravnavati prebavo, blaži stres ter ima blag antidepresiven učinek.
Poleti, ko je na naših vrtovih žajblja v izobilju, je pravi čas za pripravo odličnega zdravila, žajbljevega sirupa. Z njim bomo pripravljeni na zimske prehlade in viroze. Sirupu lahko poleg sladkorja dodamo tudi med.
Naredimo ga lahko na dva načina:
s plastenjem sladkorja in žajbljevih listov
in pa na klasičen način – iz sladkorne raztopine in citronske kisline.
Recept za žajbljev sirup s plastenjem:
Potrebujemo:
7 steklenih kozarcev (velikih) s pokrovčki – lahko tudi večje število manjših
večji lonec za kuhanje
večja posoda
večje plastično ali kovinsko cedilko
električni štedilnik
žlica
kuhalnica
Sestavine za pripravo žajbljevega sirupa:
350-400 g svežih žajbljevih listov
7 dl čistega limoninega soka (sveže iztisnjen sok limone)
1,7 kg belega ali rjavega nerafiniranega sladkorja
Postopek priprave žajbljevega sirupa:
V dobro umit in posušen kozarec za vlaganje zložimo sveže žajbljeve liste tako, da pokrijejo dno. Potrosimo jih s tremi žlicami rjavega ali belega sladkorja, na katerega ponovno zložimo vrsto žajbljevih listov. Vrstice zlagamo z občutkom in jih ne pritiskamo na dno kozarca za vlaganje. Postopek ponavljamo tako dolgo, dokler kozarca za vlaganje ne napolnimo. Zadnja plast naj bo vedno sladkor. Po enakem postopku napolnimo tudi ostalih 6 kozarcev (oz. poljubno število manjših) za vlaganje. Kozarce nato dobro zapremo in postavimo na sonce za 20 dni. Po poteku tega časa vse kozarce odpremo in vsebino stresemo v lonec za kuhanje. V kolikor se sladkor, zaradi pomanjkanja sonca v 20 dneh ne raztopi popolnoma, zaprte kozarce lahko položite v vročo kopel (okoli 80 °C).
Lonec postavimo na štedilnik in na tihem ognju kuhamo 40 minut. Žajbljeve liste in sladkor med kuhanjem večkrat premešamo. Pri kuhanju žajbljevega sirupa bodimo previdni, saj žajbljev sirup nikakor ne sme zavreti. Ko poteče 40 minut kuhanja, žajbljevem sirupu dodamo limonin sok.
Dobro premešamo in nadaljujemo z kuhanjem še deset minut. Nato sirup precedimo in nalijemo v čiste in posušene steklene stekleničke. Dobro zapremo in hranimo v hladnem prostoru. Sirup je najbolj učinkovit, če ga zaužijete trikrat na dan, najbolje da zjutraj, popoldne in zvečer po eno kavno žličko in to takoj, ko začutite bolečine v grlu ali druge znake prehlada.
Recept za žajbljev sirup z namakanjem in prekuhanjem sladkorja:
Potrebujemo:
600 g žajbljevih listov, lahko tudi cvetov,
10 litrov vode,
10 kg sladkorja,
40 g citronke.
Vodo prekuhamo in jo ohladimo do mlačnega. Žajbljeve liste in cvetove očistimo in jih v veliki posodi prelijemo z vodo. Pustimo stati 24 ur. Sok precedimo skozi gazo, dodamo sladkor in citronko ter mešamo toliko časa, da se sladkor popolnoma stopi. Sok prelijemo v sterilizirane, vroče steklenice. Lahko damo tudi manj sladkorja in citronke, vendar se bo sok hitreje pokvaril. Sirup pijemo kot vse druge sirupe – razredčen z vodo.