Za koliko se bodo spet zvišale cene goriv?

Regulirane cene naftnih derivatov se bodo ob nespremenjenih trošarinah opolnoči zvišale. Na servisih zunaj avtocest se bo neosvinčeni 95-oktanski bencin podražil za 3,4 centa na 1,445 evra za liter, dizel pa za 4,1 centa na 1,498 evra za liter. Podražilo se bo tudi kurilno olje, in sicer za 4,8 centa na 1,159 evra za liter.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Cene bodo veljale do vključno 26. februarja, je danes sporočilo ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.

Če ne bi regulirali cen, bi bilo po njihovih navedbah ob upoštevanju vseh v preteklosti veljavnih davkov in prispevkov za liter 95-oktanskega bencina treba odšteti okoli 1,519 evra, za liter dizelskega goriva okoli 1,585 evra in za liter kurilnega olja okoli 1,295 evra.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene ter lahko znašajo največ 0,0683 evra za liter dizelskega goriva, 0,0694 evra za liter 95-oktanskega bencina in največ 0,08 evra za liter kurilnega olja.

Cene teh naftnih derivatov se bodo po navedbah ministrstva tudi v prihodnje izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Kriza na svetovnem trgu

Na svetovnih trgih so se cene nafte pretekli teden dvignile za več kot 6 odstotkov, saj se situacija na Bližnjem vzhodu ne umirja. Na londonskem trgu se je cena sodčka pretekli teden dvignila za 6,35 odstotka, na 82,19 dolarjev, medtem ko se je na ameriškem trgu cena sodčka zvišala za 6,3 odstotka, na 76,84 dolarjev.

S tem so cene nadomestile velik del izgub iz prejšnjega tedna, ko so padle za več kot 7 odstotkov.

Rast cen je posledica poslabšanja obetov za konec spora v okupiranem palestinskem območju Gaze, potem ko je izraelski premier Benjamin Netanyahu zavrnil predlog palestinskega Hamasa o prekinitvi ognja.

Gorivo se draži tudi na Hrvaškem

Vlada bo na današnji telefonski seji sprejela odločitev o cenah goriva na Hrvaškem za naslednja dva tedna. Po neuradnih informacijah se bo osnovni bencin podražil za tri cente, dizel in modri dizel pa za pet centov.

Nove cene bodo znašale 1,45 evra za liter Eurosupera 95, 1,48 evra za dizel in 94 centov za liter modrega dizela.