“Oljka je dragoceni simbol Sredozemlja, ki ga v slovenski Istri ne vidimo le kot drevo, kot rastlino, ampak kot pripovedovalko naše zgodovine. Je drevo, ki živi dlje kot človek, se ne ustraši vetra, burje ali suše in prav zato pravimo, da oljka ne raste – oljka vztraja. Vztraja z nami že stoletja, z nami piše zgodbe družin, dediščine in identitete. In nocoj smo tukaj zato, da počastimo najboljše med najboljšimi – pridelovalce mladih oljčnih olj, ki nadaljujejo tradicijo, staro tisočletja”, so sinoči uvodoma povedali na prireditvi Mlado oljčno olje 2025, ki se je odvila v koprski dvorani Sv. Frančiška Asiškega.
Najboljša mlada oljčna olja v več kategorijah
V kategorijo desetih najboljših pridelovalcev mladih oljčnih olj se je med osemdesetimi pridelovalci, ki so oddali rekordnih 121 vzorcev, uvrstilo deset izjemnih proizvajalcev: Dario in Robi Glavina s Piranskim zlatom ZOP, Janko Bočaj s Staro kortino, Arsen Jurinčič z Jasa prestige cuvee, Martina Veršnik z Olea d’Istria, Boris Jenko z Jenko ZOP, Jenny Morgan z Morgan blend, Danjel Sabadin s Sabadin cuvee, Iris Novak s Školarice, Jernej Brec s Carcauec iz Poloninega zaročnega nasada ter Iztok Obad z Lot2 ZOP.
Dario in Robi Glavina z več priznanji
Priznanje šampiona po oceni komisije Nacionalnega referenčnega panela za senzorično ocenjevanje oljčnega olja sta prejela Dario in Robi Glavina za Piransko zlato, ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre z ZOP, ki je mešanica sort Buga in Buga puntosa. Šampion po izboru novinarjev in gostincev je pripadel istemu pridelovalcu za njihov drugi vzorec, Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre ZOP mešanih avtohtonih sort. Posebno nagrado v kategoriji Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre ZOP je med štirinajstimi vzorci prejelo olje Istrska belica Jenko, ki ga prideluje Boris Jenko.
Ko so šampiona povprašali, kje se skriva recept za odlično oljčno olje, je bil odgovor jasen – “v timskem delu”, sta povedala zmagovalca.
Del istrske identitete
Podžupanja Mestne občine Koper Mateja Hrvatin Kozlovič je ob letošnjih Dnevih mladega oljčnega olja poudarila, da predanost pridelovalcev pomembno prispeva k prepoznavnosti in ugledu Slovenske Istre kot območja vrhunskih oljčnih olj ter da olja z zaščiteno označbo porekla predstavljajo pomemben del te identitete in kakovosti. Predsednica ocenjevalne komisije dr. Milena Bučar Miklavčič iz senzoričnega laboratorija Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper pa je dejala: »Ocenjena oljčna olja so bila po kakovosti zelo izenačena, zato je bilo razvrščanje le teh kar težavno. Olja odlikuje sveža sadežnost, ki po vonju spominja na pokošeno travo, oljčne liste, zeleni mandelj, aromatična zelišča, paradižnikov list, artičoko, cikorijo, ki jih lahko spremljajo sadne zaznave po jabolku, banani in sladkih zeliščih. Vljudno vabljeni na pokušnjo oljčnih olj vrhunske kakovosti!«
Odprtje oljčne fontane
Dnevi mladega oljčnega olja se nadaljujejo na svetovni dan oljk, to je 26. novembra. V Kanavi v Marezigah bo ob 11. uri javna tribuna z naslovom »Prostor za dialog – Skupna izhodišča in cilji kompetenčnega centra«. Ob 13. uri bo pokušina mladega oljčnega olja, ob 14. uri pa bo potekala slovesna otvoritev oljčne fontane. Z željo, da se širši javnosti približa izjemno kakovost mladega oljčnega olja, bodo med 22. novembrom in 7. decembrom v izbranih restavracijah potekali Dnevi mladega oljčnega olja.
Prireditev je popestril nastop Polone Furlan in Žige Rustje.











