Zakaj nikoli ne smemo kuhati v popraskani ponvi

Vsi imamo tisto ponvo, v kateri najraje kuhamo. Ne glede na to, kako star in popraskan je, ga še vedno uporabljamo vsak dan. Toda zdravniki opozarjajol, da lahko sentimentalnost, ko gre za kuhinjske pripomočke, dejansko škoduje našemu zdravju in nas celo poveča tveganje za raka, poroča The Sun.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kot pojasnjuje dr. Poonam Desai, nikoli ne uporablja ponv, ki imajo zareze ali kakršne koli druge poškodbe, ker lahko v našo hrano vnesejo milijone mikroplastike.

Dodaja, da so mikroplastika pravzaprav majhni plastični delci, pogosto očem nevidni. Lahko nastanejo kot posledica razgradnje večjih plastičnih mas, prisotni pa so tudi v oblačilih in gospodinjskih predmetih.

Po njenih besedah ​​je mikroplastika endokrini motilec, ki lahko povzroči resna hormonska neravnovesja in celo poveča tveganje za raka. Naš endokrini sistem namreč sestavljajo žleze in organi, ki se nahajajo po celem telesu in so odgovorni za uravnavanje cele vrste telesnih funkcij preko sproščanja hormonov, poroča Healthline.

Posode so prevlečene s teflonom, da se hrana v njih med kuhanjem ne zažge. Toplotno odporni delci, ki se uporabljajo za ustvarjanje premaza proti sprijemanju, se imenujejo per- in polifluorirane snovi (PFAS) in ko jih zaužijemo, lahko ostanejo v našem telesu dolgo časa.