Severni del ribiškega pristanišča kmalu obnovljen

Obnova severnega dela ribiškega pristanišča v Izoli postopoma prehaja v zaključno fazo. Zaradi pridobitve nepovratnih evropskih sredstev, vezanih na časovne roke, dela potekajo tudi v času turistične sezone.

Deli novico s tvojimi prijatelji

V časovnici projekta obnove severnega dela ribiškega pristanišča je bil prvotno predviden zaključek del pred glavno turistično sezono, a, kot pojasnjujejo na Občini Izola, “se je zavleklo zaradi spremembe razmer na trgu dela in v gospodarstvu zaradi pandemije covida-19 in vojne v Ukrajini. Podaljšal se je postopek za pridobitev izvajalca del, nato je prišlo do zamika pri dobavi gradbenega materiala.”

“Obnovljeno ribiško pristanišče bo imelo velik doprinos za lokalno skupnost, predvsem pa za ribiče oz. izvajalce gospodarskih dejavnosti, povezanih z morjem, ki jim bo sodobna ribiška infrastruktura omogočala varnejše in lažje izvajanje dela,” so sporočili iz Občine. 

»Najbolj bodo ribičem v pomoč plavajoči pomoli za privez plovil, dostop na plovila za osebe in manipulacijo tovora. Stari boksi za mreže bodo zamenjani z novimi, ustreznejšimi, s poslikavami starih izolskih motivov. Bolje bo poskrbljeno tudi za razsvetljavo in varnost na pomolu in plavajočih pontonih. Če bo občina uspešna na razpisu, bodo v naslednji fazi obnove izvedene še nekatere posodobitve ribiškega pristanišča. Predvsem se ribiči veselijo novega ledomata, ki bo zagotavljal zadostne količine kakovostnega ledu. Predvidene je še nekaj druge opreme, manjše dvigalo za dvigovanje bremen s plovil, bokobrani na pomolu za pristajanje plovil, dostopne stopnice za plovila v malem mandraču … Ribiči upajo, da bodo izvedena dela in oprema taka, kot je bilo dogovorjeno, ter da jim bo celotna obnova olajšala delo v zahtevnih delovnih pogojih,« je še povedal Aleš Bolje, svetovalec za ribištvo na Zavodu za ribištvo Slovenije.

Občina se že poteguje za sofinanciranje obnove južnega dela mandrača

V Izoli se sicer že spogledujejo z nadaljnjo fazo projekta, ki predvideva obnovo južnega dela mandrača, v sklopu katerega bo obnovljen južni pomol, povišana in razširjena bo promenada na Sončnem nabrežju, urejene bodo tudi zelenice in namakalni sistem ter javna razsvetljava med promenado in cesto. Tudi s tem projektom, ki je ocenjen na okvirnih 3,8 milijona evrov, je Občina Izola kandidirala na javnem razpisu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Z uspešno kandidaturo si obeta 2,2 milijona evrov nepovratnih evropskih sredstev.