Zaradi tega bi morali piti črni čaj

Črni čaj je priljubljena pijača po vsem svetu, ki jo pridelujejo iz listov in brstov rastline Camellia sinensis. Glede na postopek predelave, ki vključuje oksidacijo, fermentacijo in sušenje listov, črni čaj pridobi svojo značilno barvo, okus in aromo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Danes se čaji iz črnega čaja lahko najdejo povsod. Dostopen, pomirjujoč in okusen je črni čaj bogat z zdravilnimi učinkovinami, ne glede na to, kako ga uživate. Pitje ene do dveh skodelic črnega čaja vsak dan vam lahko pomaga izogniti se kroničnim boleznim, živeti dlje in izboljšati vašo sposobnost osredotočanja.

Prispeva k zdravju srca

Črni čaj vsebuje teoflavine, ki lahko pomagajo znižati holesterol v krvi in flavonoide, antioksidante, ki zmanjšujejo tveganje za srčne bolezni. Pitje črnega čaja lahko tudi pomaga znižati krvni tlak.

 

Zmanjšuje tveganje za možgansko kap

Možganska kap je običajno posledica zamašitve krvnih žil v možganih in pogosto je smrtna. Pitje dveh skodelic črnega čaja na dan lahko pomaga zmanjšati tveganje za možgansko kap.

 

 Znižuje raven sladkorja v krvi

Uživanje neoslajenega črnega čaja lahko pomaga znižati raven glukoze v krvi, s čimer pomaga naravni sposobnosti vašega telesa za upravljanje sladkorja. Poleg tega lahko pitje črnega čaja takoj po obroku izboljša raven sladkorja v krvi.

 

Spodbuja boljšo koncentracijo

Črni čaj vsebuje kofein in L-teanin, aminokislino, ki pomaga izboljšati koncentracijo. Kombinacija teh dveh lahko izboljša raven energije in kognitivne sposobnosti.

 

 Prispeva k zdravju črevesja

Verjame se, da polifenoli, ki jih vsebuje črni čaj, spodbujajo zdravje črevesja z vzpodbujanjem rasti koristnih bakterij. Protimikrobna lastnost črnega čaja lahko tudi pomaga pri obrambi pred škodljivimi snovmi v črevesju in popravljanju sluznice prebavnega trakta.

 Izboljšuje kožo in lase

Črni čaj vsebuje številne tanine, polifenole in antioksidante, ki skupaj delujejo ne le pri celjenju kože, ampak tudi pri zmanjševanju oteklin.

 

črni čaj, nasveti, mleko

Črni čaj in mleko

Praksa pitja črnega čaja z mlekom izvira iz angleške tradicije. Dodajanje mleka črnemu čaju je bilo prvotno namenjeno mehčanju grenkobe čaja in izboljšanju njegovega okusa. Poleg tega naj bi mleko pomagalo tudi pri zaščiti občutljivega želodca pred morebitno preveč kislim vplivom čaja.

Ta navada se je razvila v času, ko so imeli nekateri ljudje slabšo kakovost čaja ali pa so ga pripravljali zelo močno, kar je lahko povzročilo grenak okus. Dodajanje mleka je pomagalo omiliti grenkoben okus.

Danes mnogi ljudje še vedno uživajo črni čaj z mlekom, vendar je to bolj stvar osebnih preferenc in tradicije kot pa nujna praksa. Nekateri menijo, da se okus in tekstura čaja z mlekom izboljšata, medtem ko drugi raje uživajo čaj brez dodatkov.