Zaradi višjih cen kakava dražja tudi velikonočna jajca

Velikonočna jajca so zaradi višjih cen osnovnih surovin, predvsem kakava, sladkorja in kakavovega masla letos dražja.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Velikonočna jajca naj bi bila letos zaradi podražitev cene kakava dražja tudi za 40 %, ugotavlja italijanska potrošniška organizacija Codacons.

Na primer, otroško jajce Kinder Gransorpresa, ki ima po vsej Italiji enotno ceno ne glede na prodajno mesto, se je v 150-gramski različici iz lanskih 9,99 evra podražilo na 11,99 evra. Velikonočna jajca višjega razreda za odrasle, z mlečno čokolado ali temno čokolado, teže med 320 in 365 grami, presegajo 18 evrov na kos, s podražitvami, ki presegajo 33 % v primerjavi s cenami iz leta 2023. Za nekatera jajca znanih znamk, specializiranih za čokolado, pa podražitve presegajo celo 40 odstotkov.

Več kot 30 tisoč ton velikonočnih jajc

Povprečna proizvodnja velikonočnih jajc v Italiji presega 31.000 ton na leto, z letnim prometom, ocenjenim na več kot 300 milijonov evrov v letu 2023. “To pomeni, da bodo podražitve ob nespremenjenem nakupu pritiskale za približno 72 milijonov evrov na žepih potrošnikov,” izračuna združenje.

Velikonočni prazniki bolj grenki za vse

V ozadju hudih podražitev velikonočnih jajc je kriza kakava. Za to surovino trenutno cene presegajo rekord, dosežen leta 1977, in sicer 6.000 dolarjev na tono, k čemur je treba dodati še povišanje cen sladkorja za 72 % v zadnjem letu in kakavovega masla za 52 %, pojasnjuje Codacons.

tetiana bykovets H22N 9s8AUw unsplash