Zdrav recept: Lečina kremna juha

Lečina kremna juha je jed, ki jo je enostavno pripraviti, je zdrava, primerna, da jo jemo tudi v večernih urah. Ustreza veganskemu načinu prehranjevanja, zanimivo pa prija tudi otrokom.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Lečina kremna juha je zdrav, okusen in hranljiv obrok, primeren tudi za vegane. Tudi njena priprava je zelo preprosta. Potrebujemo lonec, lečo in poljubno zelenjavo ter začimbe, za konec pa še palični mešalnik.

Sestavine: 

  • dve žlici olivnega olja
  • srednje velika čebula
  • korenje
  • steblo zelene
  • dva stroka česna
  • začimbe po okusu (kumina, šetraj ali timijan ali origano, žlička mlete paprike, svež peteršilj za posip, sol in poper)
  • 350 gramov suhe leče

Lečina kremna juha in priprava

V loncu segrejemo olje, dodamo narezano čebulo in kuhamo, da postekleni. Ta čas narežemo korenje in zeleno ter ju dodamo čebuli. Pražimo nekaj minut. Dodamo nasekljan česen in začimbe. Lečo operemo in odcedimo ter dodamo v lonec. Pražimo še minuto ali dve, nato pa zalijemo z vodo (1,5 do 2 litra). Dodamo sol in na zmernem ognju kuhamo približno pol ure, da se leča zmehča. Ko jed odstavimo, jo zmiksamo s paličnim mešalnikom.

Ob koncu dodamo nasekljan peteršilj. Juho postrežemo v globoke krožnike ali skodele. Zabelimo jo lahko s popečenimi koščki kruha, popraženimi bučnimi semeni ali jušnimi kroglicami. Dodamo lahko tudi žlico kisle smetane.

Jed lahko postrežemo tako za kosilo kot večerjo. Za poobedek pa si lahko zberemo katero od sladic iz našega arhiva.