Ženske pijejo več alkohola, prav tako pa je pri njih večja verjetnost, da bodo diagnosticirane z boleznijo jeter, pravi vodilni avtor študije dr. Brian P. Lee, hepatolog in specialist za presaditev jeter na Keck Medicine na USC v Los Angelesu. Dr. Lee pravi, da so razlogi za to zaskrbljujočo spremembo kompleksni.
Kaj je ugotovila njegova raziskava in kako lahko zaščitite svoja jetra, če pijete.
Kaj se šteje za popivanje? Manj, kot si mislite
Trenutna študija je popivanje opredelila kot uživanje 15 ali več pijač na teden za moške in 10 ali več pijač na teden za ženske – nekaj več kot dve pijači na dan za moške in manj kot dve pijači na dan za ženske.
“To je ena najpogostejših tem, o katerih se pogovarjam s pacienti. Pogovarjamo se o tem, kaj pomeni popivanje, in meja je veliko nižja, kot si mislijo. To veliko pove o današnji družbi. Popivanje je tako razširjeno, da ga ne štejejo več kot popivanje, čeprav povzroča odpoved jeter in številne druge bolezni,” je poudaril dr. Lee.
Bolezni jeter se med pivci, ki pijejo veliko, podvojijo
Raziskovalci so analizirali podatke iz Nacionalne raziskave o zdravju in prehrani (NHANES), dolgoročne raziskave, ki je bila izvedena med letoma 1999 in 2020 na več kot 40.000 odraslih.
Osredotočili so se na udeležence, ki so izpolnjevali merila za prekomerno pitje, zlasti na spremljanje stopenj bolezni jeter in metabolnega sindroma, ki vključuje stanja, kot so sladkorna bolezen tipa 2, visok krvni tlak in debelost. (Prejšnje raziskave so povezale metabolni sindrom z večjim tveganjem za razvoj bolezni jeter pri ljudeh, ki pijejo alkohol.)
Udeleženci, ki so izpolnjevali merila za prekomerno pitje, so z alkoholom povezanimi boleznimi jeter razvili več kot dvakrat pogosteje kot pred 20 leti.
Tveganje za znatno poškodbo jeter, torej stopnjo bolezni, pri kateri se v jetrih nabere brazgotinsko tkivo, ki moti njihovo delovanje, se je prav tako več kot podvojilo – s skoraj 2 odstotkov v letih 1999–2004 na več kot 4 odstotke v letih 2013–2020.
V obdobju študije so se povečale tudi diagnoze metabolnega sindroma, s 26 odstotkov na skoraj 38 odstotkov med pivci. Štiri skupine ljudi zdaj predstavljajo večji delež pivcev kot pred 20 leti:
ženske
odrasli, stari 45 let in več
ljudje, ki živijo v revščini
ljudje s presnovnim sindromom
Zakaj ženske pijejo več?
Študija ni ugotovila, zakaj ženske pijejo več, a zdravniki ponujajo nekaj teorij. Ena od možnosti je, da so se spremenile družbene norme, zaradi katerih je pitje med ženskami bolj sprejemljivo, pravi dr. Andrew Talal, hepatolog in profesor na Jacobs School of Medicine and Biomedical Sciences na Univerzi SUNY v Buffalu, ki ni bil vključen v študijo.
Prihaja do normalizacije pitja, govorimo o »uri maminega vina« ali »uri vina«, pravi dr. Lee.
Povečana raven stresa in tesnobe bi lahko prav tako igrala vplivala na to, pravi dr. Lee.
Mnogi ljudje pravijo, da uporabljajo alkohol za spopadanje s stresom in tesnobo, in vemo, da ženske poročajo o večjem stresu in tesnobi kot moški.
Več je tudi pijač, ki so prilagojene ženskam, pravi dr. Sammy Saab, medicinski direktor programa za presaditev jeter pri odraslih na UCLA.
Danes imamo veliko sladkih koktajlov, gaziranih pijač v pločevinkah … Morda je ponudba alkohola za ženske bolj privlačna kot kdaj koli prej.
Pomembno je omeniti, da ne pijejo preveč samo ženske. Celotna populacija pije več kot prej, pravi dr. Vinod Rustgi, direktor hepatologije na medicinski fakulteti Rutgers Robert Wood Johnson v New Brunswicku v New Jerseyju.
To se je med pandemijo in po njej še poslabšalo, deloma zaradi socialne izolacije in deloma zaradi načina druženja.
Ženske so bolj dovzetne za bolezni jeter kot moški
Ženske, ki pijejo enako količino alkohola kot moški, hitreje in pogosteje razvijejo bolezni jeter, pravi dr. Lee. Za to obstaja več razlogov.
Ženske imajo običajno manj vode v telesu in višji odstotek telesne maščobe kot moški. Za enako količino zaužitega alkohola boste opazili višjo koncentracijo alkohola v krvi, pravi dr. Lee.
Ženske imajo tudi nižje ravni encima, znanega kot alkoholna dehidrogenaza, ki pomaga telesu presnavljati alkohol, pravi dr. Saab. To lahko povzroči tudi višjo koncentracijo alkohola v krvi. Ti dejavniki skupaj obremenjujejo jetra, ki morajo predelati alkohol, kar na koncu poveča tveganje za razvoj bolezni jeter.
Ne jemljite svojih jeter za samoumevne
Jetra imajo izjemno sposobnost regeneracije, pravi dr. Talal, a obstaja točka brez vrnitve. V praksi, pravi dr. Saab, videva ženska v poznih 20. in zgodnjih 30. letih, ki pijejo več kot običajno in so razvile trajno poškodbo.
Najlažji način za zmanjšanje tveganja za razvoj bolezni jeter, povezanih z alkoholom, je, da prenehate piti alkohol ali drastično zmanjšate njegov vnos, pravi dr. Lee. Če je pitje način za sprostitev, predlaga, da kozarec vina, koktajla ali piva zamenjate s posebno brezalkoholno pijačo.
Prevzemite nadzor nad zdravjem svojih jeter
Neuporaba alkohola ali zmanjšanje njegovega vnosa je velik korak, pravi dr. Saab. Vendar pa obstajajo novi podatki, ki kažejo, da lahko pogoste zdravstvene težave v letu 2025 – sladkorna bolezen tipa 2, hipertenzija, debelost – povečajo vašo občutljivost na alkohol, dodaja.
Če želite ohraniti zdrava jetra, poglejte širšo sliko in poskusite nadzorovati ta zdravstvena stanja.
Dr. Lee priporoča, da poskušate z bolj zdravim življenjskim slogom na splošno.
Če imate sladkorno bolezen ali hipertenzijo, lahko spremenite svojo prehrano in vadbeno rutino ali pa jemljete zdravila za zdravljenje teh stanj.
Pomembno je, da se ljudje zavedajo morebitnih zdravstvenih tveganj pitja, pravi dr. Lee.
Ljudje uživajo v alkoholu, in če to počnejo zmerno in razumejo zdravstvena tveganja, je to njihova odločitev. Nihče jim tega ne poskuša vzeti. Vendar vedite, da je zmanjšanje uživanja koristno in da je popolna opustitev najboljša za vaše zdravje.