Zelenjava, ki z lupljenjem izgubi zdrave sestavine

Bi zaradi zdravja lahko pojedli tisto zelenjavo brez lupljenja?

Deli novico s tvojimi prijatelji

S pomočjo lupljenja zelenjave včasih odstranimo njene najbolj zdrav del.  Za nekatere vrste sadja, kot sta na primer ananas in banana, je razumljivo, zakaj je treba pred zaužitjem odstraniti lupino. Omenimo tudi sadje, ki spada v nekakšno sivo območje, saj obstajajo nesoglasja, ali ga je treba olupiti ali ne. Na primer, pomembne količine hranil, kot so vitamin C, riboflavin, ter minerali, kot so železo in cink, se nahajajo v lupini sedmih korenastih zelenjav: pese, divje korenčke, sladkega krompirja, redkvice, ingverja in belega krompirja.

Ameriško ministrstvo za kmetijstvo je pokazalo, da neolupljene jabolke vsebujejo 15 odstotkov več vitamina C, 20 odstotkov več kalcija, 19 odstotkov več kalija in 85 odstotkov več vlaknin kot njihovi olupljeni ekvivalenti.

Če bi naključno izbrali tri vrste sadja ali zelenjave, bi znali brez napake prepoznati, katera spada v katero kategorijo?

Zelenjava, ki je ni treba olupiti:

Kornišon: Če je lupina nepoškodovana, ga je dovolj očistiti, vendar če vas skrbi zaradi pesticidov, jo odstranite.

Korenček: Ni ga treba olupiti, niti pred jedjo niti pred kuhanjem, saj se večina koristnih snovi nahaja takoj pod površino. Namesto lupljenja, pred pripravo ali grizenjem korenček dobro zdrgnite pod vodo s čopičem.

Korenina peteršilja, zelene in korenine pastinaka: Za vse našteto velja enako kot za korenček.

Buča: Morda vas bo presenetilo, vendar lahko jeste lupino buč hokaido in drugih vrst tega zelenjavnega pridelka. Potrebujejo le malo več časa za peko ali kuhanje, zato odstranjevanje lupine ni obvezno, vendar je priporočljivo, če ste v naglici.

Ingver: Ta aromatični koren je povsem užiten tudi s lupino, zato vam ni treba truditi s lupljenjem, še posebej, če gre za ekološki ingver. Če se bojite pesticidov, lahko lupino odstranite.

Krompir: Če je krompir domač in nima poganjkov ali poškodovane lupine, ga brez skrbi skuhajte ali pecite s lupino in lupino jejte brez strahu. Nekateri nutricionisti goreče zagovarjajo to idejo, trdijo, da je lupina polna mineralov in vlaknin ter da se takoj pod njo nahaja obilje vitamina C in B. Po mnenju nekaterih strokovnjakov bi se morali izogibati lupini otroci in ljudje z občutljivim prebavnim sistemom.