Pasulj polnega okusa, ki nas bo grel vso zimo

Kolikor je kuharjev, toliko je receptov, mi pa prinašamo poenostavljeno različico, da vam ni treba celega dopoldneva preživeti v kuhinji.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Cassoulet, izdatna enolončnica iz fižola, klobas in mesa, je ena od specialitet francoske nacionalne kuhinje. Najboljši rezultat dosežemo z dolgotrajnim kuhanjem, dokler se mesni sokovi in ​​fižol ne stopijo v zelo okusno jed.

Sestavine

2 para svežih klobas za kuhanje
200 g slanine
2 čebuli
2 stebli zelene
2 stroka česna
1 žlica mlete paprike
½ šopka timijana
200 ml belega vina
400 g pelatov
približno 300 ml piščančje ali zelenjavne jušne osnove
400 g kuhanega fižola (pločevinka)
400 g kuhanega belega fižola (pločevinka)
1 žlica rdečega vinskega kisa

Priprava

Slanino, čebulo in zeleno drobno nasekljamo, stremo česen in ločimo lističe timijana.
V večji ponvi na močnem ognju segrejemo olje, na njem na vsaki strani zapečemo klobase in jih odstavimo na krožnik.

V ponev damo slanino, čebulo in zeleno ter pražimo na zmernem ognju 8-10 minut, da čebula postekleni in slanina postane hrustljava. Primešamo česen, papriko in timijan ter pražimo še 3 minute.
Zalijemo z vinom in dušimo približno 5-10 minut.
Vse skupaj preložimo v lonec, dodamo pelate, obe vrsti fižola in kis. Mešamo dokler jed ne zavre.
Dodamo klobase, pokrijemo in kuhamo na majhnem ognju približno dve uri, po potrebi dolijemo še jušno osnovo ali vodo.