Pripravimo jih lahko že nekaj dni prej in si tako med prazniki prihranimo kar nekaj časa v kuhinji, ki ga raje izkoristimo za družino, sprehode, obiske, gledanje božičnih filmov … Pa še pravijo, da so sarme drugi dan še boljše kot takrat, ko jih skuhamo. Receptov za pripravo sarme je res veliko, jaz sem izbrala tistega, po katerem to okusno jed pripravljamo tudi doma.
Sestavine:
– 1 kg listov kislega zelja
– 1 kg mletega mesa (mešano svinjsko in goveje)
– poln 2 dcl kozarec riža
– 2 jajci
– čebula in česen
– peteršilj
– sol, poper, sladka paprika
– olje
– moka
– lovorov list
Postopek:
Zeljne liste speremo pod vodo (če želimo ohraniti kislost, pa tega ne naredimo). V posodi zmešamo mleto meso, jajci, riž, sol in poper po okusu, sesekljan peteršilj in dva stroka česna. Z nadevom napolnimo zeljne liste in tesno zavijemo, da se ob kuhanju sarme ne odprejo in ostanejo cele. V večjem loncu na olju prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo sladko papriko, sol, poper, lovorov list in ostale začimbe, ki jih želimo ter zalijemo z vodo (nekateri v omako dodajo tudi domačo šalšo). Dobro premešamo, da ne nastanejo grudice. Zraven lahko primešate še na kocke narezano slanino. Na omako dodamo prazne zeljne liste, nanje zložimo sarme in zalijemo z vodo tako, da jih prekrijemo. Kuhamo prbl. 1 uro, vmes pa po potrebi dolivamo vodo. Ko so sarme kuhane, lahko kot prilogo dodamo pečen krompir, ki ga zabelimo z zaseko in ocvirki.
Tudi tokrat lepo vabljeni, da fotografije svojih sarm (in tudi postopka priprave) pošljete na manca.hribovsek@obalaplus.si. Z mano lahko delite recept, po katerem sarme pripravljate pri vas doma. Pa naj se veseli december prične!