DENIS FAKIN: “Merilo za dobro opravljano delo je zaupanje in spoštovanje sokrajanov”

Deli novico s tvojimi prijatelji

Krajevna skupnost Sečovlje je ena od osmih, ki tvorijo občino Piran. Meji na sosednjo Hrvaško, bregova dveh držav se srečata v strugi Dragonje, drugje prepletata z bodečo žico, v tretje se iščeta med valovi Piranskega zaliva in Savudrijske vale.

Z Denisom Fakinom, v tretje izvoljenim predsednikom sečoveljske krajevne skupnosti, je tekla beseda o številnih temah. Kot bivši podžupan, občinski svetnik, osebno angažiran v civilni zaščiti in humanitarni organizaciji Rdeči križ, je skupaj s svojimi sokrajani bil priča celi vrsti velikopoteznih, a neuresničenih načrtov.

Kako je biti predsednik KS Sečovlje?

Merilo za dobro opravljano delo je zaupanje in spoštovanje sokrajanov. V KS imamo različna mnenja, a nismo politični nasprotniki. O vseh velikih, tudi razvpitih projektih, ki naj bi prinesli blagostanje, se mora poenotiti in strinjati večina akterjev, od države in občine do lokalne skupnosti. Osebno me stiki z ljudmi motivirajo, mi dajo energijo, z veseljem se angažiram in borim zanje.

 width=

Sečovlje, v zeleno-modrem objemu, na eni strani zoranih polj, sadovnjakov, vinogradov, na drugi solin. Kaj od naštetega bi lahko tvorilo fiziognomijo novega obraza Sečovelj: golf igrišče, večje letališče, kompleks hotela in apartmajev na področju rudnika premoga?

Pred devetimi leti smo si prizadevali za golf celo s civilno iniciativo, večina krajanov je bila naklonjena. Danes imam ta projekt bolj za izpeto pesem in zamujeno priložnost. Prav tako hotelski kompleks na rudniku – investitorji z nekaj deset milijonskimi zneski ne padajo z neba. Načrt podaljšanja letališke steze je zaradi pomanjkanja celovite strategije tudi obvisel vn prostoru in času. Lega letališča tik ob solinah se je izkazala kot past tako za soline kot za letališče. Sorazmerno blizu, eno uro stran, sta dve večji letališči – v Puli in Ronchi pri Trstu, s katerima imamo solidne cestne povezave. Soline so biser. Edinstvene, zdravilne. Žal imamo vse manj pristnega stika z njimi. Nekdanja tovarna Droga jih je prepustila državi, ki je koncesijo podelila podjetju Mobitel, danes Telekom. Z njimi KS nimamo stikov. Domačini ne delamo v njih, v soline lahko vstopimo samo s plačilom vstopnine. Časi, ko smo se kopali v teh kanalih, so minili.

Koliko truda ste domačini pripravljeni vlagati v obdelovanje zemlje, pridelavo hrane, pridelavo oljčnega olja, vinogradništvo…? Je kdo, ki dvigne glas za »hrana km nič«?

Se spomniš poplav, nepobranih naplavljenih jabolk? Birokratski sistem je kmetijstvo pahnil v položaj sirote. Posamezni vztrajni navdušenci so bili deležni posmeha in žalitev, posebej v času razhajanja mnenj o upravičenosti golf igrišča in pozidav v zvezi z njim. A je »nerodovitna, za kmetijstvo neprimerna« sečoveljska vala letos preorana! Verjamem, da bo mladim rokam našega sokrajana bogato povrnila vložen trud. Idealno bi bilo povezati vse vsebine – poljedelstvo, rekreacijo, tudi golf, v duhu trajnostnega razvoja. Ravnovesje zelenih, travnatih površin, obdelane zemlje in bližnjih solin moramo ohranjati.

 width=

Razmere v Jernejevem kanalu: po več kot dveh desetletjih kopičenja nesnage in popolne anarhije je le kazalo na bolje. Sedaj pa …

Bili smo prepričani, da bo sramotnih razmer po dveh desetletjih definitivno konec. Na državnem nivoju smo imeli kombinacijo odločnega ministra Lebna, imamo svojo poslanko ga. Meiro Hot, celo naklonjenost Alenke Bratušek. Dober začetek je pokvarilo politično manipuliranje. Po konkretni akciji odvoza propadlih plovil je odneslo ministra. Glede zadnjega diktata ministrstva menim, da ne bo nič iz tega in tudi občina ne bo naredila ničesar v teh šestih mesecih. Vse skupaj naj se počisti in začne na novo.

4. Seja piranskega občinskega sveta ti je
vzbudila …

… ogorčenje in razočaranje! Pri tako pomembnem aktu, kot je potrditev občinskega proračuna, bi župan g. Zadkovič moral zagotoviti podporo. Pravočasno je dobil signal, da bi si moral vzeti več časa. Za nameček je svojim svetnikom očital »neposlušnost«.

Kdaj v Sečovljah praznujete, se družite?

Turistično društvo Taperin julija organizira »mednarodni ex tempore Sečovlje«. Poveselimo se na tradicionalni solinarski šagri. Konec julija PGD Sečovlje priredi gasilsko veselico, novembra tradicionalno praznujemo praznik zavetnika Sečovelj, sv. Martina. Lepo je videti krajane, ki se na domač praznik vračajo, četudi ne živijo več v rodnem kraju. Pred dvema letoma smo namenili krajanom tudi prostor z dvema ducatoma garnitur miz in klopi, v katerem se lahko družijo in praznujejo.

Kaj bi dal za popotnico mladim, morda svojemu otroku, ki bi se želel politično udejstvovati?

Če jih motivira prizadevanje za skupno dobro, če znajo prisluhniti ljudem in so povezovalni, morajo biti močni. Politika lahko prizadene. Obljube se slej ko prej morajo preleviti v dejanja. To je velika odgovornost!

 

Zora Mužinić