Pridružite se jubilejni deseti čistilni akciji Čista obala

Deli novico s tvojimi prijatelji

Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij, ki se bo odvil med 17. in 28. septembrom na slovenski obali, letos poteka pod sloganom #SEA4FUTURE. Slogan izpostavlja osebni odnos do morja ter s tem povezano odgovorno ravnanje vsakega posameznika, glavni namen dogodka pa je ozaveščanje o pomenu morja in obale za kvaliteto življenja vseh ljudi.

 

Zavihaj rokave, odpri srce in pridi na Čisto obalo!

V okviru tradicionalnega dogodka Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij Inštitut za vode RS ter zavod TRI-NITI organizirata 10. jubilejno akcijo množičnega čiščenja slovenske obale Čista obala. Akcija bo potekala 21. septembra 2019, od 9.30 do 15.00, na različnih lokacijah vzdolž slovenske obale. »Zavihaj rokave, odpri srce in pridi na Čisto obalo!« je slogan s katerim organizatorji letos vabijo vse, ki jim ni vseeno za okolje. Akcija bo potekala ob mednarodnem dnevu čiščenja obal, ko se po vsem svetu izvajajo akcije čiščenja obal, jezer in rečnih brežin. Zaradi lažje organizacije dogodka je obvezna predhodna prijava na elektronski naslov: uros.robic@izvrs.si. Ob prijavi prostovoljci prejmejo nadaljnja navodila in dodatne informacije.

Pestro dogajanje v sklopu Tedna  sredozemske obale in makroregionalnih strategij

Sedemnajstega septembra 2019 se bo v hotelu Bernardin v Portorožu, odvila novinarska konferenca sledilo pa ji bo uradno odprtje letošnjega Tedna sredozemske obale in makroregionalnih strategij s pričetkom ob 12. uri. V okviru Tedna bodo izvedeni različni seminarji z močno mednarodno udeležbo. Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko bo s partnerji izvedla delavnice o razvoju strateških projektov, komunikaciji in usklajenem izvajanju EU politik po letu 2020 med državami, ki sodelujejo v makro-regionalni strategiji za Jadransko-jonsko regijo. Sledile bodo aktivnosti o zeleni infrastrukturi ter trajnostni mobilnosti. V šolah in vrtcih bodo obeležili Evropski teden mobilnosti s sloganom Gremo peš, sledila bo mednarodna konferenca z osrednjima temama kvaliteta okolja in trajnostni turizem. Dijaki Srednje šole Izola bodo z vodenimi ogledi obeležili tudi svetovni dan turizma. Teden se bo nadaljeval s prireditvijo Noč raziskovalcev, v sklopu katere bo potekalo tudi predavanje ob 50. obletnici Nacionalnega inštituta za biologijo. Dogajanje se bo zaključilo v soboto, 28. septembra s strokovno ekskurzijo Zeleni koridor – čez Koper do Gradeža, ko se bodo udeleženci s kolesom podali iz Izole do Gradeža v sosednji Italiji.

Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij vsako leto na slovensko obalo privabi širšo in strokovno javnost, odločevalce in lokalno skupnost, ki razpravljajo o pomenu morja in obale, izpostavljajo gospodarske potenciale in naravne vire ter iščejo rešitve za tveganja, katerim sta morje in obala izpostavljena.

Več podrobnosti o posameznem dogodku in možnosti registracije najdete na spletni strani (EUSAIR) www.adriatic-ionian.eu in v pripeti zgibanki. Za morebitna vprašanja vam je na voljo Podporna točka za EUSAIR, JZP Izola, Sončno nabrežje 4, tel: 05 66 00 260, e mail: eusair@izola.si.

Vljudno vabljeni !