Maja Tašner Vatovec ni več podžupanja

Deli novico s tvojimi prijatelji

Župan Aleš Bržan je danes razrešil podžupanjo Majo Tašner Vatovec, kar je na svojem Facebook profilu utemeljil: “Ker kljub odprtemu pismu Lokalnega odbora Levice Istra, v katerem izražajo nezadovoljstvo z mojim delom, do izteka včerajšnjega delovnega dne nisem prejel odstopne izjave podžupanje Maje Tašner Vatovec, sem ji sklep o njeni razrešitvi izročil danes.” Njegov odziv na odprto pismo Levice Istre pa v celoti, nelektorirano objavljamo v nadaljevanju.

“Odprto pismo Lokalnega odbora Levice Istra je sicer naslovljeno name, ni pa meni namenjeno, saj so vrata moje pisarne zanje vedno odprta in bi mi lahko svoje pomisleke kadar koli povedali v obraz. Še nikoli nisem zavrnil pogovora s katero koli svetnico ali svetnikom, bodisi iz koalicije bodisi iz opozicije, in niti iz politične stranke, ki želi biti oboje hkrati.

Očitke o nedemokratičnosti svojega vodenja naše skupnosti odločno zavračam, saj se o vseh pomembnih odločitvah za našo občino vedno posvetujem tudi s koalicijskimi partnerji na rednih usklajevanjih. Srečujemo se vsaj dvakrat mesečno, in čeprav se naša mnenja pogosto razlikujejo in znajo biti naši pogovori tudi zelo burni, nikoli nisem nikomur dal nobenega razloga, da bi skrival pomisleke in vedno odkrito pojasnil razloge za svoje odločitve.

Tako bo tudi v prihodnje. Z Levico ali brez.

Mestno občino Koper vodim in bom vodil tako, kot sem obljubil volivkam in volivcem: demokratično, z vključevanjem javnosti v postopke odločanja, s čim širšim konsenzom o vseh pomembnih razvojnih vprašanjih. Brez aktivnega sodelovanja javnosti ne bomo sprejeli niti proračuna niti občinskega prostorskega načrta.

Občanke in občani so mi pred devetimi meseci svoje zaupanje izrekli tudi na podlagi obljube, da se ne bom pustil izsiljevati. Ne kapitalu, ne strankam, ki so očitno izpustile osnovno šolo demokracije in nameravajo svojo podporo graditi na cenenem populizmu.

Drugače si namreč ni mogoče razložiti očitkov o »nerazvojno naravnanem« proračunu za leto 2019, ki smo ga pripravljali skupaj in sprejeli soglasno, in zamolčanje dejstva, da smo morali letos zagotoviti kar 20 milijonov za investicije in projekte, ki so bili izvedeni in zastavljeni v preteklih letih.

Očitajo mi prirejen razpis za direktorja Marjetice in odvzem možnosti izbire nadzornemu svetu, ne omenijo pa, da je kandidata prvi izbral prav nadzorni svet, v katerem sedi tudi predstavnik Levice, in da sva z ankaranskim županom le potrdila odločitev nadzornikov. Očitajo mi, da ne vedo, zakaj je bila naročena cenitev palače De Belli, čeprav sem jim pojasnil, da je cenitev le prvi korak k njeni obnovi. O načinu obnove bo najprej razpravljala koalicija, odločil pa ne bo župan, ampak občinski svet z glasovanjem. S koalicijskimi partnerji sem se posvetoval tudi o imenovanju podžupanov, ne glede na to, da gre za izključno pristojnost župana.

Verjel sem, da si zaupamo. Da bo naše tovarištvo vedno premagalo razlike med nami, vse morebitne osebne interese in zamere. In predvsem, da bomo odkriti in pošteni drug do drugega, še zlasti, kadar ne soglašamo.

Obžalujem, da je Levica v Istri zašla v slepo ulico političnega mešetarjenja in hujskaštva, ni pa nujno, da v njej tudi ostane. Na pravo pot jo lahko popeljejo že vrednote, ki so jih članice in člani stranke zapisali v lasten program. Razumem, da je odgovornost sodelovanja pri sprejemanju odločitev lahko tudi breme, ki pa se ga ni mogoče otresti z neresnicami in zavajanjem. Če Levica želi boljše delo občine, bo morala tudi delati bolje.”