Razbita kriminalna združba, 47 hišnih preiskav, 20 prijetih

Deli novico s tvojimi prijatelji

Slovenska policija je včeraj zaključila obširno, več kot dve leti trajajočo kriminalistično preiskavo, katero je vodila zoper mednarodno organizirano kriminalno združbo, ki se je ukvarjala z izvrševanjem kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

S to preiskavo je slovenska policija prijela več osumljencev, ki so s prepovedanimi drogami oskrbovali slovenski in tuji trg.

Člani navedene kriminalne združbe so različne vrste prepovedanih drog tihotapili tudi iz tujine, v velikih količinah pa so sami izdelovali prepovedano drogo amfetamin.

 width=Preiskavo so vodili ljubljanski kriminalisti skupaj z Upravo kriminalistične policije na Generalni policijski upravi pod usmerjanjem Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani. Preiskava je potekala tudi v intenzivnem sodelovanju s hrvaško policijo in policijami iz več drugih evropskih držav.

 

Slovenski kriminalisti so v času preiskave, do izvedbe zaključne akcije zbrali dokaze, da je 45 članov navedene organizirane kriminalne združbe v tem času v Sloveniji izvršilo najmanj 48 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

V zaključni akciji je sodelovalo 460 kriminalistov in policistov iz različnih policijskih enot, iz vseh treh nivojev delovanja slovenskega policije, državnega, regionalnega in lokalnega. Sodelovali so policisti in kriminalisti iz različnih policijskih uprav in notranjih organizacijskih enot Generalne policijske uprave.

Policisti in kriminalisti so opravili 47 hišnih preiskav na širšem območju Ljubljane, Maribora in Celja, v katerih so zasegli večje količine različnih prepovedanih drog, pripomočke za izdelavo in pakiranje drog, predhodne sestavine, prirejene prostore za gojenje prepovedanih drog, več kosov nelegalnega orožja in nabojev ter večjo količino denarja, ki je bil pridobljen s preprodajo prepovedanih drog.

Povedali so, da so v okviru preiskave zasegli preko 120 kg amfetamina in več deset kilogramov drugih vrst prepovedanih drog. Zasegli so tudi preko 150.000 evrov.

V zaključni akciji smo prijeli in odvzeli prostost 20 osumljenim osebam, od katerih jih je bila večina danes privedena s kazensko ovadbo na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku.

 width=Večina osumljencev, ki so bili privedeni, je bila predhodno že obravnavana za kazniva dejanja, povezana s prepovedanimi drogami, nekateri pa tudi za kazniva dejanja z elementi nasilja oz. premoženjske kriminalitete.

Danes operativne aktivnosti še intenzivno potekajo, zato bodo več pojasnil in podrobnosti povedali jutri.