< Recepti: Krofi - Obalaplus
Nalaganje

Vnesite za iskanje

Recepti: Krofi

Pred natanko enim letom sem napisal prvi članek v tej rubriki. Pisal sem o mastni pustni hrani in glede na to, da se ponovno približujemo najbolj norčavemu delu leta, sem se tokrat povabil na pripravo slastnih pustnih krofov. Žal jo je tokrat hudo zagodla gripa – gospa Ana iz Kozine ji je podlegla ravno nekaj dni pred najinim srečanjem in kljub upanju, da bo hitro okrevala, se do datuma izdaje februarske številke časopisa ni izšlo. Ker si za ta čas primernejšega recepta preprosto nisem uspel zamisliti, vam tokrat ponujam recept s prve roke, a pripravljen pod taktirko gospe Ane. Ta mi je s pomočjo svoje vnukinje preko telefona prijazno sporočila sestavine ter bila pri pripravi na voljo za vsa moja (ne)umestna vprašanja. Ker se sam v kuhinji precej dobro znajdem, upam, da le-teh ni bilo preveč. Za začetek presejemo moko in jo postavimo v pečico na približno 50 stopinj. Medtem, ko se moka greje, pripravimo kvasec: žličko sladkorja zmešamo s tremi žlicami vode ter dvema zvrhanima žlicama moke. Ko se kvas napne, ga dodamo v ogreto moko. Mlačnem mleku dodamo jajca, stopljeno maslo, kislo smetano, ščep soli in preostali sladkor ter temeljito premešamo. Vse skupaj dodamo v moko s kvascem in začnemo mešati z leseno kuhalnico. Bistven del priprave testa za krofe je, kakor mi je zabičala gospa Ana, mešanje in ne mesenje testa. Tudi če nas bo po desetih minutah začela boleti roka in nas bo zamikal električni mešalec, raje zamenjajmo roko oziroma se priprave lotimo v dobri družbi, saj v nasprotnem primeru testo ne bo rahlo. Pri mešanju pazimo, da kuhalnico ne dvigujemo preveč od posode, saj bi to povzročilo prevelike luknje zraka v naših krofih. Po približno petnajstih minutah mešanja se bo testo sicer začelo ločevati od posode in kuhalnice, a bo še zmeraj precej lepljivo na otip. Takrat ga pokrijemo in pustimo kako uro na toplem, da vzhaja. Ko se testo podvoji, ga stresemo na rahlo pomokano desko in razvaljamo na približno centimeter in pol debeline. Z obodom za krofe nato izrežemo iz testa čim večje število krofov, da ne bomo imeli preveč odpadnega testa. Krofe nato ponovno pustimo vzhajati, a le za krajši čas – sam sem jih pustil dobrih 15 minut. Medtem pristavimo na ogenj večjo kozico in vanjo nalijemo vsaj 3 centimetre olja za cvrtje. Ko se segreje, vanj počasi in previdno polagamo krofe. Posode ne napolnimo preveč, da bomo lahko kasneje krofe lažje obračali. Posodo pokrijemo in tako cvremo približno dve minuti, nato krofe obrnemo in v odkriti kozici cvremo še kako minuto. Ko so na obeh straneh zlato rjavi, na sredini pa se vidi lep rumen venček, krofe odcedimo. Še tople s kuhinjsko brizgo napolnimo s kvalitetno marelično marmelado in posujemo s sladkorjem v prahu.

Za pripravo približno 20 krofov potrebujemo:

– kilogram namenske moke za krofe,

– 40 gramov svežega kvasa,

– 3 velika ali 4 manjša jajca,

– 100 gramov masla,

– 6 žlic kisle smetane,

– 50 gramov sladkorja,

– pol litra polnomastnega mleka,

– ščepec soli,

– marelično marmelado,

– olje za cvrtje in

– sladkor v prahu za posipanje.

Krofe je najbolje pojesti tople, a če boste kot spodaj podpisani pretiravali, priporočam, da namesto vina, zraven popijete kozarec mineralne vode z magnezijem. Za vse, ki se boste uspeli nekoliko zadržati, pa priporočam kozarec sladkega muškata.

Žal gospa Ana zaradi bolezni mojih krofov ni poskusila, a upam, da bom lahko v kratkem sam poskusil njene.

 

Rok Dekorti

Oznake:
Prejšnji prispevek

Spletna stran za svojo funkcionalnost uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Več o piškotkih lahko izveste tukaj

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close