Kateri je pravi Sveti Valentin?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Zgodovina valentinovega in zgodba o njegovem zavetniku je še vedno zavita v skrivnost. Februar že od nekdaj velja za romantični mesec,in da Sveti Valentin, kot ga poznamo danes, vsebuje elemente krščanskih in starorimskih tradicij. Ampak kdo pa je pravzaprav Sveti Valentin?

Krščanska cerkev priznava vsaj 3 svetnike po imenu Valentin, vsi so bili mučeniki. Ena od legend pravi, da je bil Valentin rimski duhovnik iz 3. Stoletja. Cesar Klavdij II je bil prepričan, da so samski moški boljši vojaki kot tisti, ki so imeli družine, zato je mladim moškim prepovedal poroke. Valentin je bil prepričan, da se jim godi krivica, in se zavzel za mlade pare in jih skrivoma poročal. Ko je za to izvedel Klavdij, ga je obsodil na smrt. Nekateri menijo, da je Sveti Valentin pravzaprav škof in Ternija, ki je originalni “nosilec” praznika. Tudi njega je Klavdij II obsodil na smrt, in sicer z obglavljanjem.

Spet drugi so mnenja, da je bil Valentin ubit, ko je kristjanom pomagal bežati iz neusmiljenih rimskih zaporov, kjer so bili pogosto mučeni. Legenda pravi, da je Valentin poslal prvi tako imenovani valentinov pozdravček dekletu, ki bi naj bila paznikova hči, ki ga je obiskovala v zaporu. Preden so ga obsodili na smrt, bi ji naj menda poslal poslovilno pismo, pod katerega se je podpisal kot “tvoj Valentin”, kar se ponekod uporablja še danes.

Čeprav je zgodb in legend o valentinovem zelo veliko, imajo vseeno skupno točko. Vse opisujejo junaško, predvsem pa zelo romantično in zaljubljeno figuro.

 

 

 width=