5 razlogov, zakaj bi morala biti mlada čebula pogosteje na naših krožnikih

Mlada čebula sodi v družino čebulnic, gojijo pa jo že več kot 5000 let na skoraj vseh celinah – še posebej razširjena pa je v Evropi, Aziji ter Severni in Južni Ameriki.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Je ena prvih kmetijskih rastlin na svetu, ki ima številne blagodejne učinke na človeško telo.

1. Imunska bomba

Mlada čebula je bogata z vitamini in minerali. Posebej bogata je z vitaminoma A in C, ki zagotavljata zdravje celotnega telesa, krepita imunski sistem in sta učinkovita borca ​​proti okužbam v telesu. Vitamin A je ključen tudi za zdravje oči, celjenje ran in pri zdravljenju nekaterih črevesnih bolezni.

2. Varuh kosti in zob

Ta zelena listnata zelenjava vsebuje tudi znatne količine kalcija in vitamina K, ki sta bistvena za ohranjanje gostote kosti in zob. Vitamin K je prav tako ključen pri procesu strjevanja krvi.

čebula

3. Zaveznik zdravega srca

Mlada čebula je zaveznica zdravega srca in ožilja. Je dober vir kalija in rastlinskega pigmenta kvercetina, ki znižuje visok krvni tlak, vsebuje pa tudi snovi, ki izboljšujejo prekrvavitev in zmanjšujejo možnost za nastanek sladkorne bolezni tipa 2.

4. Pospeševalec prebave

Čebulice, predvsem pa njeni zeleni deli, so dober vir prehranskih vlaknin, ki izboljšujejo prebavo in delovanje črevesja.

čebula

5. Zaveznik fit telesa

Sto gramov mlade čebule vsebuje le približno trideset kalorij, zato je njeno uživanje priporočljivo za ljudi, ki poskušajo shujšati ali vzdrževati zdravo telesno težo.