Kras v ognjenih zubljih

Na območju Renškega vrha je danes zagorelo. Požar se zaradi suše in burje hitro širi, najprej v smeri proti Temnici, potem proti Kostanjevici na Krasu. Gasilcem pri gašenju pomagajo helikopterji.

Deli novico s tvojimi prijatelji
Potem ko je v okolici državne ceste Miren-Lokvica zagorelo že v petek, so danes gasilci spet na delu.  Požar se je razplamtel na težko dostopnem območju Renškega vrha. Trenutno bližnja naselja niso v nevarnosti, a se to lahko hitro spremeni. Požar gasi okoli 300 poklicnih in prostovoljnih gasilcev iz severne in južne Primorske. Pomagajo italijanski in hrvaški gasilci.
“Aktiviran je bil državni načrt za tovrstne intervencije. Gori na težko dostopnem ali neprehodnem terenu,” je povedal vodja intervencije Simon Vendramin, in dodal, da so “preko mednarodnega mehanizma aktivirali letalo za gašenje požarov canader.”

Dodatno nevarnost predstavljajo neeksplodirana ubojna sredstva, ostanki iz obdobja prve svetovne vojne. Med požarom je bilo slišati številne eksplozije, zato je bilo je bilo bistvenega pomena predvsem gašenje iz zraka.