Za štiri osebe pripravimo kilogram rdečega zelja, oljčno olje, majhno čebulo, deciliter rdečega vina, deciliter zelenjavne jušne osnove, pol žličke mletega muškatnega oreščka, dve jabolki (najboljše kisli) ter sol in poper.
Na ponvi segrejemo olje in dodamo sesekljano čebulo. Ko postekleni, dodamo naribano ali na drobne trakove narezano zelje. Potresemo z muškatnim oreščkom in pražimo dve minuti, nato zalijemo z vinom in jušno osnovo. Dodamo sol in poper po okusu.
Posodo pokrijemo in dušimo približno pol ure, nato dodamo naribano jabolko ter premešamo. Kuhamo še kakšnih 15 minut.
Zraven lahko pripravimo mlince brez jajc, za katere potrebujemo pol kilograma moke, žličko soli in približno 300 mililitrov mlačne vode. Moko presejemo in posolimo, na sredini naredimo vdolbinico, vanjo pa narahlo vlivamo dve tretjini pripravljene vode. Testo začnemo gnesti z vilicami ali prsti in prilivamo preostalo vodo. Gnetemo, dokler testo ni elastično in se ne oprijemlje več delovne površine. Oblikujemo ga v hlebček, ga pokrijemo s krpo in pustimo stati pol ure.
Nato ga razdelimo na približno osem delov, jih na pomokani površini na tanko razvaljamo. Lahko so različnih oblik. Spečemo jih v pečici ogreti na 230 stopinj C ali na vroči ponvi brez maščobe. Ko se robovi zlato obarvajo in nekoliko zavihajo, mlince obrnemo in spečemo še na drugi strani. Lahko jih uporabimo še tople, lahko jih ohladimo in se bodo strdili. Take nato nalomimo in poparimo s slanim kropom.
Zraven lahko pripravimo perutnino, če pa nismo mesojedi, lahko naredimo polpete, za katere potrebujemo: 250 gramov kuhane čičerike, žličko soli, poper, žličko karija, žličko mletega česna, ščepec kurkume, žličko mletega peteršilja ali koriandra, sok polovice limone, tri žlice drobtin, dve žlici sezama in 10 žlic rastlinskega olja.
Vse sestavine razen sezama in olja zmiksamo v enotno zmes, pri tem mora postati masa tako gosta, da bomo iz nje oblikovali polpete. Te na obeh straneh povaljamo v sezamu. V večji ponvi segrejemo olje in popečemo polpete na srednje visoki temperaturi do rjave barve.
*recept smo delno povzeli po Slovenskem veganskem društvu