V tem obdobju leta vsi poznamo nekoga, ki je bolan: virus je tu, tisti, ki še niso bolani pa varujejo svoj imunski sistem. Zato je treba posebno pozornost posvetiti prehrani.
Kraljica med vsemi juhami, vsaj kar zadeva zdravje, je zagotovo juha iz kosti.
Specialiteta se je že od prazgodovine. Prvi ljudje so želeli izkoristiti vsak del plena, ki so ga ulovili, zato so živalske kosti prelivali z vrelo vodo in s takšno pripravo se prehranjevali. Kasneje so odkrili, da tekočina ohranja njihovo zdravje, krepi kosti, daje energijo, ščiti jih pred kožnimi boleznimi, pomaga pri boljšem spanju in zagotavlja številne druge zdravstvene koristi.
Juha iz kosti se pripravlja iz govejih, svinjskih, piščančjih ali ribjih kosti, s dolgotrajnim kuhanjem, ki včasih traja cel dan. K kostem običajno dodamo zelenjavo, kot so korenje, peteršilj, čebula in zelena, včasih pa se kosti kuha same. To juho je treba kuhati tako dolgo, da izvlečemo kolagen, beljakovino, ki deluje kot lepilo, ki ohranja naše telo skupaj. Prav zaradi visoke koncentracije kolagena je juha iz kosti čaroben napitek, ki ohranja sklepe, zobe, kožo, lase in nohte.
Ženskam v postmenopavzi se priporoča, da vsak dan popijejo skodelico juhe iz kosti. Klinične študije so pokazale, da juha iz kosti pomaga ženskam pri preprečevanju staranja kože in bolezni reproduktivnega sistema. Nikakor ne smemo pozabiti na prednosti želatine, ki se prav tako nahaja v kosteh in je odlična za prebavo. Strokovnjaki priporočajo, da jo uživajo tudi tisti, ki se borijo s nespečnostjo, preden zaspijo.