Je lahko med nadomestek sladkorju? Prehranski strokovnjaki opozarjajo na njegovo vsestranskost in ga označujejo kot primeren nadomestek sladkorju. Med predstavlja sladilo, v kolikor smo brez energije nam jo lahko hitro in na naraven način povrne. Med je bil že v stari Grčiji zelo cenjeno živilo, saj so ga poimenovali za “hrano bogov”.
Med zares vsestransko živilo
Med vsebuje aminokisline, antioksidante, ki so dobri za naš imunski sistem, vitamine, minerale in seveda sladkor. Zdravilne lastnosti so odvisne od vrste medu in tudi kvalitete cvetov. Sicer sta najboljši in najbolj priporočljivi prav cvetlični in gozdni med, sicer pa se med že leta uporablja kot antiseptik. Zdravilen je lahko tudi za rane in opekline ter preprečuje razmnoževanje bakterij.
Med pa je uporaben tudi proti različnim alergijam.
Boljši od sladkorja: Pa je primeren za vse?
Med ima nižji Glikemični indeks in je zato boljši od sladkorja v telo se absorbira počasneje, oziroma nam da več energije kot običajni sladkor.
Med v večini ne predstavlja težav v zmernih količinah. Tudi za diabetnike je med nekoliko boljša izbira. Predvsem dojenčki do prvega leta starost, naj se izogibanje industrijski proizvodnji medu, torej tistega, ki ga kupimo v trgovini.
Za vse velja, da je med boljša izbira. Seveda pa v zmernih količinah in če le lahko ga kupimo pri lokalnem čebelarju.