Ali je cvetenje morja nevarno za kopalce?

Cvetenje morja je naravni pojav, ki ga povzroča nenadno in hitro razmnoževanje mikroskopskih alg, znanih kot fitoplankton. Ta fenomen se najpogosteje pojavlja spomladi in poleti, ko so pogoji za rast alg optimalni – toplo morje, veliko sončne svetlobe in obilje hranil.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kaj je cvetenje morja?

Cvetenje morja se pojavi, ko koncentracija alg v vodi doseže izjemno visoke ravni. Alge, ki so osnovni del morske prehranjevalne verige, se hitro razmnožujejo in ustvarjajo gosto plast na površini vode. Med najpogostejšimi povzročitelji cvetenja morja so dinoflagelati, diatomeje in cianobakterije.

Cvetenje morja je lahko posledica naravnih ali človeških dejavnikov. Topla morska voda spodbuja rast alg, medtem ko dolgi dnevi in močna sončna svetloba omogočajo fotosintezo, ki je ključna za njihovo rast. Alge potrebujejo hranila, kot so dušik, fosfor in silicij, ki so naravno prisotna v morski vodi. Poleg naravnih dejavnikov tudi človeški vplivi, kot so odpadne vode iz kmetijstva in industrije, prinašajo v morje velike količine hranil, ki pospešujejo rast alg. Klimatske spremembe, kot so segrevanje oceanov in spremembe v padavinah, pa lahko vplivajo na pogostost in intenzivnost cvetenja morja.

Posledice cvetenja morja

Čeprav je cvetenje morja naravni pojav, lahko ima številne negativne posledice. Ko alge odmrejo in začnejo razpadati, porabijo velike količine kisika iz vode, kar povzroči pomanjkanje kisika in lahko privede do množičnih poginov rib in drugih morskih organizmov. Nekatere vrste alg, kot so dinoflagelati, proizvajajo toksine, ki so škodljivi za morske organizme in lahko povzročijo zastrupitev ljudi, če jedo okužene školjke ali ribe. Poleg tega cvetenje morja lahko negativno vpliva tudi na ribištvo, turizem in druge gospodarske dejavnosti, povezane z morjem.

Cvetenje morja je lahko nevarno za kopalce, odvisno od vrste alg, saj strupene alge lahko povzročijo draženje kože, izpuščaje in težave z dihanjem.

Ukrepi za zmanjšanje negativnih vplivov

Za zmanjšanje negativnih vplivov cvetenja morja so potrebni različni ukrepi:

  • Nadzor onesnaževanja: Zmanjšanje vnosa hranil v morje z boljšim upravljanjem odpadnih voda in trajnostnimi kmetijskimi praksami.
  • Monitoring: Spremljanje stanja morske vode in zgodnje opozarjanje na cvetenje morja.
  • Raziskave: Poglobljene raziskave o vzrokih in posledicah cvetenja morja za razvoj učinkovitih rešitev.

Cvetenje morja je kompleksen pojav, ki ima pomembne ekološke in ekonomske posledice. Razumevanje tega fenomena in sprejetje ustreznih ukrepov je ključno za zaščito morskih ekosistemov in zagotavljanje trajnostne prihodnosti za obalne skupnosti.

Do kdaj bomo imeli umazano morje?

Magistrica varstva narave Sabaheta Hadžiavdić nam je povedala, da je trenutno cvetenje posledica visoke temperature vode. Po njenih besedah se cvetenje morja dogaja vsako leto, vendar letos opažamo večjo količino alg, ki je nemogoče spregledati. “To postaja nova normalnost zaradi podnebnih sprememb,” je dejala Hadžiavdić, ki meni, da bomo takšne pojave v prihodnjih letih opažali vse pogosteje.

”V preteklosti so se sluzasti agregati razbili oz. razgradili po močnejšem vetru ali nevihti in pričakujemo oz. upamo, da bo tudi tokrat tako” so nam povedali na Morski biološki postaji Piran.Kot kaže vremenska napoved, bomo v naslednjih dneh imeli nekaj vetra kljub vročinskemu valu, zato upamo, da bo “umazanija” iz vode čim prej izginila, na veselje vseh kopalcev.

 

Zakaj je te dni morje v slovenski Istri umazano? (VIDEO)