Vesel dan državnosti

Danes,25. junija, obeležujemo izjemno pomemben dogodek v naši zgodovini – dan državnosti.

Deli novico s tvojimi prijatelji

25. junij je v Sloveniji poseben dan, saj obeležujemo dan državnosti, pomemben državni praznik, ki simbolizira neodvisnost in suverenost naše države. Ta dan nas spominja na ključen trenutek v naši zgodovini, ko smo stopili na pot samostojnosti.

25. junija 1991 je bil zapisan v zgodovino kot dan, ko je Slovenija formalno razglasila svojo neodvisnost. Takrat sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti, kar je bil prvi korak k ustanovitvi suverene države. Slavnostno razglasitev neodvisnosti smo praznovali naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani, kar je bil simboličen trenutek slovenske enotnosti in odločnosti za samostojnost.

Samo dva dni po tem zgodovinskem dogodku je Jugoslovanska ljudska armada poskušala preprečiti  pot do neodvisnosti z napadom, s čimer se je začela slovenska osamosvojitvena vojna. Kljub izzivom smo se enotno obranili in zavarovali našo neodvisnost.

Pomembno je poudariti, da se dan državnosti ne sme zamenjevati z dnem samostojnosti in enotnosti, ki ga praznujemo 26. decembra. Ta dan je posvečen spominu na plebiscit, ki je potekal 26. decembra 1990, ko je večina Slovencev z veliko večino podprla samostojno pot Slovenije kot suverene in neodvisne države.

Vsako leto praznovanje predvečerja dan državnosti poteka na različnih prizoriščih, od Trga republike do Kongresnega trga, kjer se državljani in obiskovalci zberejo, da skupaj praznujemo našo narodno enotnost in dediščino.

Ob dnevu državnosti v Piranu nastopila Siddharta

 

Dan državnosti je priložnost, da se spomnimo naših korenin, vrednot in odločnosti, ki so oblikovale našo državo. Je čas, ko slavimo našo suverenost, strpnost in enotnost ter se zavedamo, da skupaj gradimo prihodnost naše države za prihodnje generacije.