Zakaj se otroci lažejo?

Znanstveniki iz Nemčije in Velike Britanije so se odločili najti odgovor na vprašanje, zakaj otroci lažejo. Njihova študija je pokazala, da socialno poreklo igra glavno vlogo pri nagnjenosti k laganju.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Strokovnjaki so eksperiment izvedli s pomočjo kocke. Otroke so prosili, da vržejo kocko in napovejo številko, ki jo bo kocka pokazala pred metom. Če sta se napoved in rezultat ujemala, jim je bil obljubljen določen denarni znesek. Otroci niso bili opazovani med metanjem kock in nihče ni mogel preveriti, ali je njihova napoved pravilna ali ne. Otroci so tako lahko bili prepričani, da laž ne bo razkrita.

“Če bi vsi govorili resnico, bi šestina udeležencev, oziroma približno 16,7 %, dala pravilno napoved. Vendar pa je več kot 60 % trdilo, da sta se njihova napoved in rezultat na kocki ujemala. To pomeni, da je velik del otrok zagotovo lagal,” je izjavil ekonomist Johannes Abeler z Univerze v Oxfordu.

Znanstveniki so nato raziskali socialno poreklo otrok.

“Naše ocene jasno kažejo, da so otroci iz bogatejših gospodinjstev bolj iskreni in pošteni. Poleg tega večjo stopnjo iskrenosti najdemo pri otrocih, ki imajo sočutne starše in višjo stopnjo zaupanja v družinskem okolju,” pojasnjuje Abeler.

V študiji je sodelovalo okoli 700 otrok, rojenih med septembrom 2002 in avgustom 2004. Rezultati študije so bili objavljeni v reviji The Economic Journal.